Svijet
0

Turchinov: Rusiji nećemo dozvoliti da u Donjecku provede krimski scenario

Anadolija
Privremeni ukrajinski predsjednik i predsjednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turchinov potpisao je odluku kojom garantira da svi demonstranti, koji nisu sudjelovali u sukobu sa policijom u mjestu Slavjansk u Donjecku, neće biti kažnjeni ukoliko do ujutro predaju oružje i napuste okupirane zgrade lokane administracije.

Turchinov se posredstvom televizije "Rada" obratio narodu i ponovio optužbe na račun zvanične Moskve, koju smatra odgovornom za koordiniranu operaciju okupacije zgrada javnih i lokalnih vlasti i zgrada policijskih uprava na istoku Ukrajine.

On je dodao da je u oružanom napadu demonstranata na snage sigurnosti u Slavjansku ubijen oficir specijalne policijske jedinice "Alfa", a da su tri policajca teško ranjena.

Naglasivši da je danas prolivena krv rezultat rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, Turchinov je kazao da se u Ukrajini ne radi ni o kakvom građanskom ratu, već o proizvedenoj vještačkoj krizi koja za cilj ima slabljenje i uništavanje Ukrajine.

Ističući da je učinjeno sve da se spriječi krvoproliće, Turchinov je kazao da je u ovoj situaciji Kijev donio odluku o oružanom odgovoru terorističkim grupama koje destabiliziraju istok zemlje i da Rusiji neće dozvoliti da u toj regiji ponovi "krimski scenario".

Turchinov je također pozvao građane na istoku zemlje da ne podržavaju pokušaje destabilizacije regije i cijepanja zemlje, a učesnicima današnjih incidenata je poručio da neće proći nekažnjeno.

"Obraćam se svima koji žele očuvati državu. Najvažnije je spriječiti destabilizaciju zemlje, izazivanje haosa i bezakonja, spriječiti pokušaje remećenja najavljenih izbora", zaključio je Turchinov, javlja Anadolu Agency.