Odbacuje uplitanje drugih
0

Tunis spreman na saradnju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tunis odlučno odbacuje "svako upletanje u svoja unutrašnja pitanja", ali je "spreman na saradnju" s drugim zemljama kako bi se spriječio masovni odlazak ilegalnih tuniskih emigranata u Evropu, saopćilo je tunisko ministarstvo vanjskih poslova.

"Tunis odlučno odbacuje svako upletanje u svoja unutrašnja pitanja i ugrožavanje svoga suvereniteta", rekao je za službenu agenciju TAP čelnik tuniskog ministarstva vanjskih poslova koji nije htio otkriti identitet.

Taj izvor je reagirao na izjavu talijanskog ministra Roberta Maronija koji je u nedjelju najavio da će zatražiti dopuštenje za slanje talijanskih policajaca u Tunis.

Oko 5.000 ilegalnih emigranata, većinom Tunižana, iskrcalo se u zadnjih pet dana na talijanski otočić Lampedusu, pa je Italija, zbog strha od humanitarne krize, zatražila međunarodnu pomoć.

"Koliko god je Tunis odlučan u nakani da sačuva prijateljstvo i saradnju s Italijom i da ih ubuduće promiče, ipak izražava svoje čuđenje zbog takva stajališta", dodao je čelnik. Ministarstvo uz to navodi u saopćenju da je prijelazna vlada "voljna sarađivati" s drugim zemljama u vezi s tim pitanjem.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini treba u ponedjeljak poslijepodne stići u kratak posjet Tunisu, tokom kojega će se sastati s premijerom Mohamedom Gannushijem, u okviru putovanja koje je odavno planirao u Siriju i Jordan.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton također treba doputovati u Tunis u ponedjeljak.