Traže mirno rješenje
0

Tunis protiv neafričke intervencije u Maliju

FENA
Tunis je izrazio protivljenje za bilo kakve neafričke vojne operacije na tom kontinentu, rekao je u utorak tuniski ministar vanjskih poslova Rafik Abdesalem, u trenutku kada Francuska pojačava akciju protiv naoružanih islamista u Maliju.

"Smatramo da probleme koji se pojavljuju u Africi treba riješavati unutar afričkog okvira", istakao je šef tuniske diplomatije, prenosi AFP.

"Generalno smo protiv strane (vojne) intervencije", dodao je Abdesalem, koji potiče iz redova vladajuće islamističke partije Enahda.

Francuska, koja je u petak otpočela vojnu operaciju protiv islamističkih grupa povezanih sa El Kaidom u Maliju, izvela je zračne napade na sjeveru te zemlje.

Predsjednik Tunisa Monsef Marzuki već je izrazio zabrinutost zbog francuske inicijative, rekavši prošlog vikenda da je naklonjeniji "mirnom političkom rješenju".

On je, međutim, upozorio da okupacija sjevernog Malija od strane grupa koje zastupaju džihad predstavlja prijetnju po Tunis, koji je postao "koridor" za dostavljanje oružja islamističkim borcima.

Francuska je intervenciju u Maliju otpočela pošto su islamisti, koji od marta kontrolišu sjeverni dio bivše francuske kolonije, počeli da napreduju ka prestolnici, od koje su sada udaljeni oko 400 kilometara.

Francusku intervenciju je u utorak podržala i Belgija, koja će u Mali uputiti dva transportna aviona i jedan helikopter, a do sada je ukupno 13 zemalja pristalo da pošalje ili svoje vojnike, ili sredstva i logistiku kako bi pomogle da se suzbiju ekstremisti u Maliju.

Grupe povezane sa El Kaidom na sjeveru ove zemlje na zapadu Afrike kontrolišu teritoriju veličine Francuske, veću od Afganistana, na kojoj sprovode štrogi šerijat.