Spas u "Putevima revolucije"?
0

Tunis: Kriza u turizmu velika

FENA
Pola godine pošto je predsjednik Zin El Abidin Ben Ali otišao s vlasti i iz Tunisa, turizam te zemlje još ne može da se oporavi. Neke od agencija malobrojnim posjetiocima nude turu koja bi se mogla nazvati "Putevima revolucije".

Nezaobilazna tačka na toj turi je zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova na aveniji Burgiba, koja je dugo predstavljala najopasnije mjesto u Tunisu. Na tom mjestu 14. januara u jutarnjim satima, okupilo se na desetine hiljada građana Tunisa u znak protesta protiv represije i nezaposlenosti.

Zahtijevali su ostavku predsjednika Ben Alija. Sa uspjehom. Kasno popodne on je pobjegao. Mouldi Šouhajel je vlasnik male putničke agencije specijalizirane za ekološki turizam i individualna putovanja.

Međutim, od februara on radoznalim turistima nudi novu turu - razgledanje mjesta na kojima se u januaru odigrala revolucija.

Od avenije Burgiba, turistička ruta vodi ka opljačkanoj palati svrgnutog predsjednika i njegove porodice, zatim do lokacije u unutrašnjosti gdje je revolucija počela, nakon što se jedan prodavac voća iz protesta sam spalio.

Dovitljivi vlasnik putničke agencije prvi je, na Sajmu turizma u Milanu, predstavio novi vid turizma. Posjetioci su bili oduševljeni, mada je bilo i kritičkih glasova.

"Ima ljudi koji mi kažu da ne bi trebalo trgovati krvlju mučenika. Poštujem njihovo mišljenje, ali šta je onda sa ljudima koji o revoluciji pišu knjige ili snimaju dokumentarne filmove. Onda se i oni mogu nazvati oportunistima, jer i oni zarađuju novac na muci drugih", rekao je Šouhajel za njemački radio "Deutsche Welle".

Turističko razgledanje završava se u Medini, starom arapskom dijelu grada gdje je sjedište vlade.

Vojska je bodljikavom žicom blokirala taj dio grada. Grafiti na zidovima zgrade Vlade su uklonjeni. Uprkos poboljšanoj bezbjednosti u starom dijelu grada ima malo turista.

Na mjestu koje je nekad vrvjelo od posjetilaca, sad su tek rijetki znatiželjnici. Šouhajel kaže da je kriza u turizmu velika, a za njegovu ponudu - razgledanja mjesta na kojima se odigrala revolucija, zainteresirani su mahom novinari.