Slovenija
0

Tuerk podržao Pahorovu zaštitu nacionalnih interesa

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk podržao je namjeru vlade premijera Boruta Pahora da blokira otvaranje 11 pregovaračkih poglavlja na sutrašnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU, ali je u isto ocijenio potrebnim obnavljanje dijaloga među državama i nov pristup u rješenju graničnog pitanja.

"Odluka naše vlade bila je potrebna kako bi zaštitila naše nacionalne interese, no sada je pravi trenutak za novi početak", rekao je Tuerk u četvrtak novinarima, nakon čestitki koje je na posebnoj ceremoniji uputio ustavnim sucima povodom Dana ustavnosti koji se slavi ovih dana.

"Bilo bi dobro da se premijeri Pahor i Sanader nađu i razgovaraju, a nakon toga bilo bi potrebno promisliti o novom, svježem početku", rekao je Tuerk.

Slovenski promatrači procjenjuju da Ljubljana blokadom šalje poruku da nikako ne želi da se o pitanju prijepornih sektora granice raspravlja na međunarodnoj arbitraži, kako su se načelno dogovorili premijer Ivo Sanader i Pahorov prethodnik Janez Janša, nego sugeriraju da bi bilateralno bilo potrebno razgovarati o novom i svježem rješenju po uzoru na tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, a najbolje u okviru hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Tuerk je rekao da ne bi trebalo postavljati rokove do kada bi trebalo riješiti granično pitanje nego umjesto toga uzeti nekoliko mjeseci da se o novom načinu rješenja spora dobro razmisli.

Upitan što misli o izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera da Hrvatska neće kupovati prijateljstvo teritorijem, Tuerk je rekao da je ta izjava posljedica "emocionalno intenzivnog trenutka" i da je bila izrečena neposredno nakon što je premijer Pahor najavio blokadu 11 poglavlja.