|

Tuča u turskom parlamentu: Članovima slomljeni nosevi i prsti

Tuča u turskom parlamentu: Članovima slomljeni nosevi i prsti
36
Klix.ba
16.2.2014. u 17:10
87
komentara
36

dijeljenja
Nekoliko turskih političara završilo je u bolnici nakon žustre rasprave u parlamentu zbog novog zakona koja je okončana masovnom tučom.


Debata u vezi sa novim zakonom koji daje veću moć vladi u izboru sudija, odnosno kontrole Visokog vijeća sudija i tužioca čije članove imenuju starije sudije, prerasla je u uvrede, a potom u bijesnu tuču. Ovaj zakon već duži period izaziva spor između premijera Recepa Tayyipa Erdogana i utjecajnog klerika s podrškom SAD-a Fethullaha Gulena.Opozicioni političari tvrde kako Vijeće, zbog utjecaja političara pozicije, obuzdava istragu o korupciji koja je pokrenuta u decembru, a u koju je uključeno na desetine biznismena, te sinovi tri ministra i državna službenika.

Tuča je okončala loše po neke članove parlamenta. Jedan je ostao sa slomljenim nosem, a drugi sa slomljenim prstima.Žustre rasprave vode se u Turskom parlamentu od 2013. godine kako je izbio skandal o korupciji nakon kojeg je vlada otpustila hiljade policijskih službenika i stotine sudija i tužioca pod tužbom da su pokušali ometati istragu.
Prijavi grešku


Komentari (87)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...