{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tsiprasov uslovni pristanak: Ministri EU zakazali hitan sastanak, Atina na čekanju

1.7.2015. u 12:37
29
33
Tsiprasov uslovni pristanak: Ministri EU zakazali hitan sastanak, Atina na čekanju
29
Tsiprasov uslovni pristanak: Ministri EU zakazali hitan sastanak, Atina na čekanju
Foto: EPA
Premijer Grčke Alexis Tsipras postavio je dva uslova za prihvatanje prijedloga Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.
U pismu koje je Tsipras poslao na adrese Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda nalazi se pristanak na gotovo sve zahtjeve koji su upućeni zvaničnoj Atini. Ipak, Tsipras je stavio najmanje dvije fusnote.

Naime, on je pristao na promjenu grčkog PDV-a ali pod uslovom da se neka grčka ostrva tretiraju povoljnije spominjući određenu vrstu popusta od 30 posto.

Također, Tsipras nije odbacio pomjeranje granice navršenih godina za ulazak u penziju, ali je zatražio pomjeranje implementacije tog dijela dogovora.

Premijer je postavio uslov da se granica za penzionisanje sa 65 na 67 godina pomjeri tek u oktobru 2022. godine, a ne odmah kako su zatražili međunarodni kreditori.

Vijest o poslanom pismu procurila je nekoliko sati prije početka vanrednog sastanka ministara EU, a koji je zakazan za 16:30 po našem vremenu. Atina je sada na čekanju u nadi da će novi prijedlog značiti i produženje finansijske pomoći.

Grčka je u ponoć probila rok za isplatu duga u iznosu od 1,6 milijardi eura čime je postala prva razvijena država na svijetu koja je propustila da ispuni finansijske međunarodne obaveze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: