Svijet
15

Tsipras: Novac nikada nije došao do grčkog naroda, to je bio novac za banke

Klix.ba
(Foto: EPA)
Premijer Grčke Alexis Tsipras i Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk obratili su se danas delegatima u Evropskom parlamentu.

Predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk tvrdi kako će eventualni neuspjeh dogovora sa Grčkom utjecati i na Grčku i na ostatak Evrope.

On je naglasio kako bi odsustvo konačnog rješenja dovelo do bankrota Atine, dodajući kako bi Evropa i Grčka zajedno trpjele posljedice ukoliko se u narednih nekoliko dana ne dođe do kompromisa.

"O tome ne trebate imati nikakve iluzije", rekao je Tusk u govoru pred Evropskim parlamentom ističući da su za krizu odgovorne obje strane.

U istoj sali bio je i grčki premijer Alexis Tsipras koji je obećao da će Atina dati svoj prijedlog za dva dana.

"Želim da me razumijete – prijedlozi naše vlade neće donijeti novi teret za porezne obveznike u Evropi. Budimo iskreni, novac koji je Grčka dobila nikada nije došao do grčkog naroda. Taj novac je bio namijenjen spasu grčkih i evropskih banaka", zaključio je Tsipras.

Pojedini delegati u Parlamentu podržali su grčko odbacivanje prijedloga kreditora ističući crvene kartone na kojima je ispisana riječ "Oxi" ili "Ne".