Svijet
0

Trumpova administracija razmatra uvođenje obimnih sankcija Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Trumpova administracija razmatra uvođenje obimnih sankcija čiji je cilj odsjeći Sjevernu Koreju od svjetskog finansijskog sistema u okviru opširne liste mjera za suzbijanje nuklearne i raketne prijetnje od strane Pjongjanga, kazao je u ponedjeljak visoki američki zvaničnik, izvještava Reuters.

Sankcije bi bile dio višestrukog pristupa u okviru povećanog ekonomskog i diplomatskog pritiska, pogotovo na kineske banke i firme koje većinu svog posla obavljaju sa Sjevernom Korejom, te pojačana odbrana Sjedinjenih Američkih Država i njihovih južnokorejskih i japanskih saveznika, rekao je zvaničnik koji je upoznat s ovim razmatranjima.

Iako dugogodišnja opcija preventivnih vojnih napada protiv Sjeverne Koreje nije isključena, kako je navedeno u upozorenju državnog sekretara Rexa Tillersona tokom njegove prošlosedmične turneje Azijom, nova administracija za sada ipak prednost daje manje rizičnim opcijama.

"Očekuje se da će preporuke koje priprema Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, doći do predsjednika u sljedećim sedmicama, moguće i prije sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom zakazanim za početak aprila", izjavio je zvaničnik koji je želio ostati anoniman. Očekuje se da će Sjeverna Koreja biti glavna tačka dnevnog reda tog sastanka.

Trump se u subotu susreo sa McMasterom kako bi razgovarali o Sjevernoj Koreji, nakon čega je izjavio da se vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, "ponaša veoma, veoma loše."