Svijet
36

Trumpova administracija protiv izbora Palestinca na visoku dužnost u UN-u

FENA
Salam Fayyad (Foto: EPA)
Salam Fayyad (Foto: EPA)
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u subotu je preko svog glasnogovornika još jednom podržao izbor bivšeg palestinskog premijera Salama Fayyada za novog izaslanika UN-a za Libiju, nakon što su Sjedinjene Države blokirale njegovo imenovanje.

Njegova kandidatura se "temelji isključivo na osobnim kvalitetama i kompetencijama za tu funkciju", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

"Djelatnici Ujedinjenih naroda djeluju isključivo kao pojedinci i ne predstavljaju niti jednu vladu ni državu", dodao je.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley se suprostavila u petak imenovanju Salama Fayyada i u saopćenju istaknula da se Sjedinjene Države protive tom imenovanju.

"Predugo su Ujedinjeni narodi bili nepravedno skloni Palestinskoj vlasti na štetu naših sveznika u Izraelu", stoji u tom saopćenju.

Dujarric je podsjetio da niti jedan Izraelac, niti Palestinac nisu imali visoke funkcije u Ujedinjenim narodima i da je to situacija koju glavni tajnik želi ispraviti prema osobnoj zasluzi i sposobnostima kandidata.

Imenovanja specijalnih predstavnika glavnog tajnika UN-a trebaju jednoglasno potvrditi 15 članica Vijeća sigurnosti.

Salam Fayyad (64), bivši dužnosnik MMF-a školovan u Teksasu, bio je palestinski premijer od 2007. do 2013. Međunarodna zajednica bila je zadovoljna njegovom borbom protiv korupcije i radom na razvoju palestinskih institucija.

Guterres je izabrao Fayyada za nasljednika Martina Koblera, njemačkog diplomate koji je na toj dužnosti bio od novembra 2015., prenosi Hina.