|

Trumpova administracija protiv izbora Palestinca na visoku dužnost u UN-u

Trumpova administracija protiv izbora Palestinca na visoku dužnost u UN-u
36
F
FENA
11.2.2017. u 20:37
111
komentara
36

dijeljenja
Trumpova administracija protiv izbora Palestinca na visoku dužnost u UN-u Salam Fayyad (Foto: EPA)
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u subotu je preko svog glasnogovornika još jednom podržao izbor bivšeg palestinskog premijera Salama Fayyada za novog izaslanika UN-a za Libiju, nakon što su Sjedinjene Države blokirale njegovo imenovanje.
Njegova kandidatura se "temelji isključivo na osobnim kvalitetama i kompetencijama za tu funkciju", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

"Djelatnici Ujedinjenih naroda djeluju isključivo kao pojedinci i ne predstavljaju niti jednu vladu ni državu", dodao je.

Američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley se suprostavila u petak imenovanju Salama Fayyada i u saopćenju istaknula da se Sjedinjene Države protive tom imenovanju.

"Predugo su Ujedinjeni narodi bili nepravedno skloni Palestinskoj vlasti na štetu naših sveznika u Izraelu", stoji u tom saopćenju.

Dujarric je podsjetio da niti jedan Izraelac, niti Palestinac nisu imali visoke funkcije u Ujedinjenim narodima i da je to situacija koju glavni tajnik želi ispraviti prema osobnoj zasluzi i sposobnostima kandidata.

Imenovanja specijalnih predstavnika glavnog tajnika UN-a trebaju jednoglasno potvrditi 15 članica Vijeća sigurnosti.

Salam Fayyad (64), bivši dužnosnik MMF-a školovan u Teksasu, bio je palestinski premijer od 2007. do 2013. Međunarodna zajednica bila je zadovoljna njegovom borbom protiv korupcije i radom na razvoju palestinskih institucija.

Guterres je izabrao Fayyada za nasljednika Martina Koblera, njemačkog diplomate koji je na toj dužnosti bio od novembra 2015., prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (111)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...