Svijet
0

Trumpov tim traži proširenje imigracijskog pritvora i programa zračnog nadzora

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Tim novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa zatražio je od Ministarstva sigurnosti SAD-a pristup svim aktima koji su u vezi sa graničnim zidom i gradnjom barijera.

Tim je tražio i informaciju o mogućnosti proširenja imigracijskog pritvora i programa zračnog nadzora koji je smanjila administracija Baracka Obame, a koja je i dalje popularna kod političke grupe koja stoji iza Trumpa.

Također, pitali su da li federalni radnici imaju biografski podatak odjela o imigrantima zbog zabrinutosti za njihove građanske slobode.

Zahtjev je upućen 5. decembra, kada je održan sastanak između Trumpovog tranzicijskog tima i Ministarstva sigurnosti, navodi se u dokumentu do kojeg je došao Reuters. U dokumentu se navodi i strategija novog predsjednika za sigurnost američkih granica i promjena pravila koja je postavila Obamina administracija.

Prema njihovom zahtjevu, ograda bi bila podignuta na granici između SAD-a i Mexica dugoj 644 kilometra i približno isto dugoj granici s Kanadom.

Tranzicijski tim tražio je i kopiju svake izvršne naredbe i direktive koje su poslane imigracionim agentima otkako je Obama preuzeo ured. Trump planira oboriti Obamine izvršne zakone u vezi s imigracijom iz 2012. godine, prema kojima su djeca koja su ilegalno dovedena u SAD mogu ostati, obrazovati se i raditi.

Zatražene su i njihove adrese kako bi ih po potrebi mogli deportovati. Cilj ovakvih zahtjeva je da Trumpovi ljudi budu sigurni kako se nijedan imigrant nije štitio od deportacije uprkos uvjetima za to.

Podsjetimo, Trump je tokom svoje kampanje najavio da će deportovati sve imigrante koji nemaju dokumente te da će podići zidove i ograde.