Svijet
28

Trumpov predsjednički govor: Danas vlast male grupe iz Washingtona predajemo američkom narodu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Donald Trump obratio se naciji prvi put nakon što je preuzeo dužnost 45. predsjednika SAD-a. Naciji je poručio da će SAD od danas okrenuti novi list i biti nezaustavljiva.

Trump je kazao kako građani Amerika danas učestvuju u naporima da ponovo izgrade svoju zemlju, te da će zajedno sa građanima odrediti smjer u kojem će Amerika i svijet u narednim godinama.

"Suočavat ćemo se izazovima i teškoćama, ali obavit ćemo taj posao . Današnja ceremonija ima posebno značenje jer danas ne samo da prenosimo vlast s jedne na drugu stranku ili s jedne na drugu administraciju, danas prenosimo vlast iz Washingotna na vas - narod SAD-a. Predugo je malena grupa u našem gradu ubirala beneficije dok je narod trpio. To su činili na vašu štetu. Washington je cvjetao, ali narod nije učestvovao u tome. Političari su se bogatili, ali su se fabrike zatvarale. Establishment sam sebe štiti, ali ne i građane naše zemlje", rekao je Trump.

Građani postaju vladari

Kazao je kako se sve to mijenja od ovog dana i da je ovo dan svih Amerikanaca, te da će 20. januar 2017. godine biti upamćen kao dana kada su građani ponovo postali vladari SAD-a.

"Zaboravljeni muškarci i žene naše zemlje više neće biti zaboravljeni. Amerikanci žele dobre škole za svoju djecu, sigurne četvrti i dobra radna mjesta. Top su razumni zahtjevi, ali većina naša građana živi u drugačijoj stvarnosti - siromašne majke i djeca, oronule fabrike i obrazovni sistem u kojem ima novca ali našim mladima uskraćuje znanje. Tu su i zločini, bande, narkotici koji su toliko toga oduzeli našoj zemlji. Ovo američko krvoproliće prestaje sada", poručio je Trump.

Istakao je kako dužnost koju preuzima znači vjernost svim Amerikancima, te da ih neće iznevjeriti nikada.

"Branili smo tuđe granice, a odbijali braniti vlastite. Potrošili smo bilione dolara u inozemstvu dok je američka infrastruktura propadala. Učinili smo druge zemlje bogatim, a bogatstvo, snaga i samouvjerenost naše zemlje se smanjivala i nestala. Fabrike su se zatvarale jedna po jedna i odlazile iz naše zemlje a da niko nije pomislio na milione američkih radnika koji su ostali bez posla. Naša je srednja klasa uništena i njihovo bogatstvo je distribuirano širom svijeta. Sve je to stvar prošlosti, sada se moramo okrenuti budućnosti", naglasio je Trump.

"Nikada vas neću iznevjeriti"

Poručio je svim gradovima i prijestolnicama svijeta da će od danas SAD-om vladati nova vizija i da će Amerika biti na prvom mjestu.

"Borit ću se do zadnjeg atoma svoje snage za vas i nikada vas neću iznevjeriti. Amerika će opet pobjeđivati kao nikada od sada. Vratit ćemo radna mjesta, osnažit ćemo svoje granice, vratiti ćemo naše bogatstvo i svoje snove. Izgradit ćemo nove ceste, nove mostove, tunele, željezničke pruge širom naše prekrasne nacije. Naši ljudi više neće primati socijalnu pomoć i prionuće na posao kako bi obnovili našu zemlju. Sve ćemo to činiti s američkim radnicima", kazao je Trump.

Svi imamo istu krv

Novi predsjednik rekao kako će Amerika sklopiti nove saveze te da će ujediniti svijet protiv radikalnog terorizma koji će iskorijeniti. Srž politike, kazao je, bit će totalna odanost SAD-u.

"Oslobodit ćemo zemlju od bolesti, u našim srcima će se pojaviti novi nacionalni ponos i zaliječit će naše podjele. Bez obzira jesmo li smeđi, crni ili bijeli, svi krvarimo isto, crvenom bojom patriotizma. Svi uživamo iste slobode i pozdravljamo američku zastavu. Svim Amerikancima želim poručiti da vas više niko nikada neće ignorisati. Vaš glas, nade i snovi definirat će našu američku sudbinu, a vaša hrabrost i ljubav će nas zauvijek voditi na tom putu. Učinit ćemo Ameriku ponovo bogatom, ponosnom i sigurnom i zajedno ćemo Ameriku opet učiniti velikom", zaključio je Trump u svom prvom govoru.