Počinju ove sedmice
25

Trump ubrzao izvršenja smrtnih kazni u posljednjim danima mandata

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump ubrzao je izvršenja smrtnih kazni u SAD-u u posljednjim danima svog predsjedničkog mandata.

Prije inauguracije novog predsjednika Joea BIdena zakazane za 20. januara zakazano je pet izvršenja smrtnih kazni. Ako one budu izvršene, Trump će postati američki predsjednik tokom čijeg mandata je izvršeno najviše smrtnih kazni u posljednjih 130 godina. Prema tome bi nadgledao izvršenje 13 smrtnih kazni od jula ove godine.

Ove sedmice će u zatvoru u Terre Hauteu u Indiani biti pogubljeni 40-godišnji Brandon Bernerd i 56-godišnji Alfred Bourgeois.

Ministarstvo pravde je saopćilo da samo slijedi postojeći zakon, a kritičari smatraju da je ovaj potez zabrinjavajući jer je Joe Biden već najavio da će tražiti ukidanje smrtne kazne.

Američki vrhovni sud je 1986. godine vratio na snagu smrtnu kaznu, a prije dolaska Trumpa na vlast, izvršene su samo tri smrtne kazne i to tokom mandata Georgea Busha. Jedan od pogubljenih osuđenika bio je Timothy McVeigh koji je osuđen zbog bombaškog napada na zgradu u Oklahoma Cityju.