Ne slažu se
25

Trump u novim problemima uoči suđenja za opoziv, pet advokata mu otkazalo pomoć

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Petorica advokata zaduženih za odbranu u slučaju opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napustili su ga nešto više od sedmicu prije nego što je zakazano suđenje, uslijed neslaganja oko njegove pravne strategije.
Ovo je, piše CNN, dramatičan razvoj događaja u drugom suđenju za opoziv Trumpa, koji se trudio pronaći advokate koji su spremni preuzeti njegov slučaj.

I sada, sa suđenjem koje bi trebalo započeti za samo nekoliko dana Trump se i dalje drži svoje strane priče o izbornoj prevari. No sada se odjednom našao bez pravnih zastupnika. Optužnica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa tereti za poticanje pobune u Capitol Hillu 6. januara.

Butch Bowers i Deborah Barbier, za koje se očekivalo da budu dva vodeća advokata, više nisu u timu. Izvor upoznat sa promjenama rekao je da je obostrano odlučeno da napuste pravni tim. Kao vodeći advokat, Bowers je ranije okupio tim Trumpove odbrane.

Josh Howard, advokat iz Sjeverne Karoline koji je nedavno dodat u tim, također ga je napustio, prema drugom izvoru upoznatom s promjenama. Johnny Gasser i Greg Harris, iz Južne Karoline, također više nisu uključeni u slučaj.

Nijedan drugi advokat nije najavio da će raditi na Trumpovoj odbrani.

Osoba upoznata s ovim odlascima rekla je CNN-u da je Trump želio da advokati tvrde da je došlo do masovne izborne prevare i da su izbori pokradeni, umjesto da se usredotoči na zakonitost osude predsjednika nakon što napusti funkciju. Trump nije bio dostupan za rasprave o tome kako bi trebali postupiti u tom pogledu.

Advokatima još nije plaćen nikakav avans, a pismo o namjerama nikada nije potpisano.

"Napori demokrata da opozivaju predsjednika koji je već napustio funkciju potpuno su neustavni i toliko loši za našu zemlju. U stvari, 45 senatora već je glasalo da je to neustavno. Napravili smo mnogo posla, ali nismo donijeli konačnu odluku za naš pravni tim, koji će uskoro biti stvoren", rekao je ranije bivši savjetnik Trumpove kampanje Jason Miller za CNN.

Bowers, cijenjeni pravnik iz Kolumbije u Južnoj Karolini, svojevremeno je radio u Ministarstvu pravde pod predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Barbier, pravnica iz Južne Karoline, blisko je surađivala na nekoliko visokoprofilnih slučajeva i bila je bivša federalna tužiteljica 15 godina u državi prije nego što je otvorila vlastitu butičnu pravnu firmu. Gasser i Harris su savezni tužitelji. Gasser je ranije u karijeri bioadvokat u Južnoj Karolini. Obojica su blisko sarađivali s Barbierom na strani odbrane.

Howard je radio kao pridruženi nezavisni savjetnik za istrage Whitewater i Monica Lewinsky tokom predsjedništva Billa Clintona i proveo je desetljeće u Ministarstvu pravosuđa gdje je radio na potvrdama vrhovnog suda Johna Robertsa i suca Samuela Alita. Howard je služio i kao predsjedavajući Izbornog odbora države Sjeverne Karoline.