Posjeta Izraelu
0

Trump u Jerusalemu: Bliskoistočni mirovni sporazum će se na kraju postići

FENA
(Foto: EPA)
Predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom posjete Jerusalemu poticao Izrael da se pomiri s arapskim susjedima kroz zajedničko neprijateljstvo prema Iranu.

"Za mog posjeta Saudijskoj Arabiji susreo sam s mnogim čelnicima arapskog svijeta. Ti su čelnici izrazili zabrinutost koju svi dijelimo glede rastućih ambicija Irana i poništavanju njegovog napredovanja ", rekao je u ponedjeljak Trump izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u njegovoj rezidenciji u Jerusalemu.

Netanyahu, čije je čvrsto protivljenje sporazumu s Iranom 2015. dovelo do trzavica s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, pohvalio je Trumpov zaokret u politici SAD-a spram Irana.

"Zajedno možemo zaustaviti i natjerati natrag iranski marš agresije i terora u regiji. Prvi puta u mnogo godina vidim potencijal za promjenu", rekao je Netanyahu.

Trump, koji je bliskoistočni mirovni sporazum nazvao "jednim od najtežih", također je rekao da je uvjeren "da će se on na kraju postići" i da je novo partnerstvo za vraćanje mira u regiju moguće, prenosi Hina.