Svjetski forum
4

Trump u Davosu: Nećemo tolerirati predatorska ponašanja, rast SAD-a znači rast cijelog svijeta

Piše: I. Č.
Foto: EPA
(Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump obratio se nakon trijumfalne najave svjetskim moćnicima na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davosu, kazavši da budućnost njegove zemlje nikada nije bila svjetlija i bolja za ulaganje.

"Danas ovdje predstavljam interese američkog naroda i želim potvrditi partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država za kreiranje boljeg svijeta. Posljednje godine smo ostvarili sjajne pomake u SAD-u, zemlji koja ponovo doživljava veliki ekonomski preporod", kazao je Trump tokom svog obraćanja.

Istakao je da se vratilo povjerenje u ekonomiju te zemlje, da ponovo vlada optimizam među investitorima i da je nezaposlenost manja nego ikad u posljednjem stoljeću.

"Smanjila se nezaposlenost i među Amerikancima i među drugim etničkim skupinama. Nikada nije bilo bolje vrijeme da investirate u SAD. Američka ekonomija je najveća na svijetu i upravo smo uveli najveću poreznu reformu u povijesti, kako bismo omogućili Amerikancima da zadrže što više svog novca", rekao je Trump.

Istakao je da to povećava prihode prosječnog američkog domaćinstva.

"Sada je pravo vrijeme da svoje poslovanje, svoje investicije, vratite u SAD. To je tačno zato što smo proveli najveću regulativnu reformu u povijesti. SAD, kao i mnoge druge zemlje, suočena je sa mnogim neizabranim birokratima, koji su provodili zakone i regulative. Ti su dani gotovi", istakao je Trump.

Naveo je da su umanjili 22 propisa opterećanja građanima i kompanijama SAD-a, kako bi oni mogli poslovati neometano i kako bi privukli nove investicije.

"Stoga vas pozivam da dođete u Ameriku. Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što bi i lideri drugih zemalja trebalo da stave svoje zemlje na prvo mjesto. Rast SAD-a znači i rast cijelog svijeta. Dok u SAD-u provodimo reforme, radimo i na reformi svjetskog trgovinskog sistema", izdeklamovao je Trump.

Naveo je da podupiru slobodnu trgovinu, ali da ona mora biti poštena i recipročna.

"SAD više neće tolerirati nepoštene prakse, poput krađe intelektualnog vlasništva. To su predatorska ponašanja koja narušavaju globalni poredak. Ja ću uvijek štititi interese naših kompanija. Insistirat ćemo na sistemu koji će funkcionirati za sve nacije. SAD će iskomunicirati bilateralne i multilateralne sporazume sa drugim zemljama. Mi ćemo vratiti ekonomsku nezavisnost", poručio je Trump.

Dodao je da je sada je vrijeme da se ulože u budućnost SAD-a i da se reformira birokratija kako bi bila odgovorna.

"Činimo sve kako bi to proveli na pošten način. Nije bilo boljeg vremena da uložite u Ameriku. U isto vrijeme provodimo povijesne reforme američkih odbrambenih snaga. Insistiramo da i naši partneri izvrše svoje obaveze. Moja administracija je u Vijeću sigurnosti UN-a insistirala da se izvrše sve mjere da se Korejski poluotok oslobodi od nuklearnog oružja, isto to radimo kada je riječ o terorističkim organizacijama poput IDIL-a", kazao je Trump.

Istakao je da ih čeka još mnogo posla, još borbe, ali da su predani tome da Afganistan nikad više ne postane utočište za teroriste.

"Zahvaljujemo se svima koji su se pridružili našim nastojanjima. Kada je riječ o teroristima, učinit ćemo sve da zaštitimo naše građane. Moramo zamijeniti dosadašnji sistem sa sistemom koji se temelji na meritokraciji", rekao je Trump.

Naveo je da znaju da je najbolji program za borbu protiv siromaštva velika plata.

"Stoga nije dovoljno investirati u državu, već i u ljude. Samo ako damo priliku zaboravljenim možemo ostvariti ono što smo htjeli. Od mog prvog G7 samita do danas moja administracija je sve vrijeme poručivala da suverene nacije treba da rade na ostvarivanju zajedničkih snova", zaključio je Trump.