Svijet
16

Trump smijenio državnu tužiteljicu: Ona je izdala američko pravosuđe

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump dao je otkaz vrhovnoj tužiteljici vlade SAD-a Sally Yates nakon što je ona povukla izuzetno rijedak korak i odbila braniti odluku kada je riječ o novim ograničenjima putovanja, koja uključuju ljude iz sedam muslimanskih zemalja.

Bio je to još jedan dramatičan preokret u njegovoj vladavini koju je prethodno preuzeo od Baracka Obame. Njegov potez da zabrani ulazak osobama iz sedam muslimanskih zemalja, koje uključuju Iran, Irak , Libiju, Somaliju, Sudan, Siriju i Jemen, naišao je na brojne kontroverze.

Yates je inače bila vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice koja je na toj poziciji ostala kao Obamin kadar, dok Kongres ne potvrdi imenovanje Jeffa Sessionsa, napisala je pismo u kojem kao šefica svih državnih tužilaca i čelnica Ministarstva pravosuđa SAD-a objavljuje da institucija koju vodi nema namjeru na sudovima braniti Trumpovu naredbu.

U saopćenju koje je Bijela kuća objavila povodom njenog otkaza stoji da je Yates izdala Ministarstvo pravosuđa SAD-a, a da demokrate u Kongresu namjerno otežavaju potvrdu Sessionsa kako bi opstruirali Trumpove političke ciljeve.

Nedugo nakon smjene Yates, Bijela kuća je objavila da je Trump smijenio i direktora imigracijske i carinske službe Daniela Ragsdalea i na njegovo mjesto postavio Tomasa Homana. Razlozi za ovu odluku nisu objavljeni.