|

Trump s Erdoganom: Veliki sam fan predsjednika Turske, njihova vojska je druga najjača u NATO-u

Trump s Erdoganom: Veliki sam fan predsjednika Turske, njihova vojska je druga najjača u NATO-u
179
I. P.
13.11.2019. u 22:29
106
komentara
179

dijeljenja
Trump s Erdoganom: Veliki sam fan predsjednika Turske, njihova vojska je druga najjača u NATO-u Foto: AFP
Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavili su nakon današnjeg sastanka u Washingtonu da su odnosi dvije države dobri. Trump je istakao da je fan Erdogana, dok je njegov turski kolega kazao da pojedinci narušavaju odnose Washingtona i Ankare.
Trump je kazao da je Turska važan vojni saveznik i važan ekonomski saradnik Sjedinjenih Američkih Država.

"Turska je druga najjača vojna sila u NATO-u nakon Sjedinjenih Američkih Država, a ekonomska saradnja bi mogla biti visoka u vidu robne razmjene oko 100 milijardi dolara i to žele obje zemlje, a danas je ona četiri puta manja", rekao je Trump.

Razgovarali su o situaciji o Siriji, a Trump je rekao da je u Siriji riješen problem zahvaljujući dogovoru Washingtona i Ankare. Trump je iskoristio priliku i da pohvali Erdogana.

"Veliki sam fan Erdogana i znam da je prekid vatre u Siriji, iako komplikovan, važan korak naprijed. Predsjedniče vi činite dobre stvari sa turski narod. Erdogan i ja imamo odlične lične odnose kao što SAD ima odlične odnose sa Turskom", rekao je Trump.Erdogan je kazao da je akcija Turske na sjeveru Sirije zadala veliki udarac kurdskim separatistima u Turskoj.

"Oni napadaju naše vojnike i civile, a samo u posljednja 24 sata pretrpjeli smo 19 napada", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je objasnio i svoj plan da jedan do dva miliona sirijskih izbjeglica vrati u zemlju upravo na teritoriju koju turska vojska trenutno "čisti" od kurdskih snaga.

"Neki pokušavaju da oslabe odnose SAD-a i Turske, kao što su pojedinci u Kongresu SAD-a i to sam kazao predsjedniku Trumpu", rekao je Erdogan aludirajući na rezoluciju o Armenskom genocidu.

"Mi smo na strani dijaloga i otvorene debate i pozivam Armeniju da otvori svoje historijske arhive", rekao je predsjednik Turske.

On je podsjetio na novu politiku Turske da borce IDIL-a u zatvorima koje kontroliše pošalje svojim matičnim državama. Erdogan je još jednom pozvao zemlje porijekla boraca da ih prime jer ih Turska više ne želi na svojoj teritoriji.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...