Kontroverzan susret
45

Trump dočekao Erdogana u Bijeloj kući, mnogi kritikuju susret s "autoritativnim vladarom"

I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Donald Trump dočekao je danas u Washingtonu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ovaj susret mnogi u SAD-u gledaju kroz prizmu dešavanja na Bliskom istoku i procesa opoziva predsjednika SAD-a, prenosi USA Today.

Značajan broj poslanika u američkom Kongresu izrazio je nezadovoljstvo što Trump u Bijelu kuću dočekuje lidera za kojeg mnogi smatraju da manifestuje osobine diktatora ili autoritativnog vladara. Također, krive Erdogana za nove nerede na Bliskom istoku, a koji se ne bi desio da Trump nije povukao američku vojsku sa sjevera Sirije.

"Došlo je vrijeme da se ne brinemo o granicama tuđih država. Vijeme je da se počnemo brinuti o granicama naših država", rekao je Trump tokom upriličene dobrodošlice Erdoganu u Bijeloj kući.

Kako se nagađa, Trump će Erdoganu predložiti jačanje ekonomskih odnosa dvije države.

Ljutnja zbog poziva Erdoganu dolazi iz obje partije, sa ljevice i desnice. Dok ljevičari iz Demokratske partije smatraju da Trump ovim skreće pažnju sa procesa opoziva, nemali broj desničara republikanca smatra da Erdogan utječe na američke interese na Bliskom istoku.

Jedan od protivnika Erdoganove posjete je i senator lider Trumpove stranke, republikanac Mitch McConnell koji je kazao da s nelagodom posmatra posjetu predsjednika Turske.