U prisustvu Netanyahua
25

Trump predstavio dugo najavljivani mirovni plan za Izrael i Palestinu

A. D.
Trump i Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Trump i Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump danas je objavio detalje mirovnog plana za Bliski istok, a kojeg su Palestinci unaprijed odbili.

Na konferenciji je uz prisustvo premijera Izraela Benjamina Netanyahua predstavio svoj plan na 80 strana za "svijetliju i prosperitetnu budućnost Bliskog istoka, odnosno Izraela i Palestine".

On je rekao da ovaj plan predstavlja veliki korak ka miru na Bliskom Istoku, te da predstavlja historijsku priliku za Palestince da osiguraju stvaranje nezavisne države.

Trump kaže da će prema njegovoj viziji Jerusalem "ostati nepodijeljen grad, glavni grad Izraela. Njegov plan nalaže stvaranje države Palestina sa njenim glavnim gradom u dijelovima istočnog Jeruzalema.

"Danas Izrael čini veliki korak ka miru. Mladi širom Bliskog Istoka spremni su za budućnost u kojoj se nadaju, a vlade širom regije shvaćaju da su terorizam i islamski ekstremizam svima zajednički neprijatelj", kazao je Trump.

Dalje je rekao da je razgovarao s izraelskim liderima i rekao da njegova vizija predstavlja dobitnu priliku za obje strane, realno rješenje za dvije države koje uklanja rizik palestinske državnosti po sigurnost Izraela.

Ta njegova vizija mira se, kaže Trump, bitno razlikuje od prošlih prijedloga. U prošlosti su, kaže on, čak i najsnažniji planovi bili slabi na činjeničnim detaljima i teški na konceptualnim okvirima.

"Vizija američke administracije predstavlja dobitnu priliku za obje strane, realno rješenje za dvije države ", dodao je Trump.