Rigorozne mjere ili ne?
136

Trump pozvao na izmjene zakona, traži uvođenje smrtne kazne za dilere i ubice policajaca

V. K.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump održao je govor u Las Vegasu gdje je izjavio kako bi se smrtna kazna trebala uvesti za dilere, ubice policajaca te trgovce ljudima čime bi se Amerika ponovno učinila sigurnom zemljom.

Iako je pojasnio kako bi ovakva odluka bila kontroverzna, Trump ističe kako je ona neophodna.

"Nije me briga za ovacije već za državu. Vrijeme je da se to konačno kaže. Ako pogledate zemlje širom svijeta, gdje god da idete, jedine koje nemaju problem s drogom su one koje uvode smrtnu kaznu za dilere", rekao je Trump.

Kao jedan od primjera takve države Trump je naveo Kinu.

"Kina nema problem s drogom jer imaju ono što se zove brzo suđenje. Kada uhvate dilera, brzo ide na sud, a ako je kriv odmah ga pogube. Dileri droge ne trguju u Kini jer je posljedica smrt", poručio je bivši predsjednik SAD-a.

Također, on je naglasio da dileri i trgovci ljudima zarađuju mnogo više novca "ispod stola" nego vrlo uspješni američki privrednici.

"Možemo biti čvrsti i pametni te riješiti ovaj problem ili politički korektni, slabi i iskreno izuzetno glupi. To je vjerovatno način na koji ćemo izgubiti milone ljudi zbog pošasti kakvu naša zemlja i većina drugih zemalja nisu nikada ranije vidjeli", zaključio je Donald Trump.