Zakonodavna pobjeda
31

Trump potpisao zakon o poreznoj reformi: Historijska pobjeda za američki narod

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak zakon o sveobuhvatnoj poreznoj reformi i tako zaključio najveću zakonodavnu pobjedu u prvoj godini mandata.

Trump je odobrio i zakon o kratkoročnom finansiranju vlade čime je spriječio moguću obustavu rada vladinih agencija. Kongres je u srijedu prihvatio najveću reformu američkog poreznog sistema u posljednjih 30 godina, koju je Trump nazvao "historijskom pobjedom za američki narod".

Njome će se smanjiti porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok će se kompanijama srezati s 35 na 21 posto. Kućanstvima sa srednjim prihodima porez će se iduće godine smanjiti u prosjeku za 900 dolara, a za najbogatijih jedan posto Amerikanaca za 51.000 dolara, objavio je nestranački Centar za poreznu politiku, think-tank iz Washingtona.

Njome se također ukida dio zdravstvenog sistema poznatog kao Obamacare i dopušta bušenje nafte na zaštićenim područjima Arktika, amandman dodan u posljednji trenutak kako bi se osigurala podrška dovoljnog broja zastupnika.

Republikanci tvrde da će paket zakona osnažiti privredu i otvaranje novih radnih mjesta. Reformu smatraju nužnom i kako bi zadržali većinu u Zastupničkom domu i u Senatu na izborima u novembru 2018.

U oba doma demokrati su se jednoglasno usprotivili zakonu za koji kažu da uglavnom donosi korist bogatima, te da će povećati jaz u prihodima između bogatih i siromašnih Amerikanaca.