Razljutio Kinu
3

Trump potpisao zakon kojim Amerika podržava demonstrante u Hong Kongu

Er. M.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je zakon kojim se podržavaju prodemokratski demonstranti u Hong Kongu.

Trump je kazao da je zakon potpisao "iz poštovanja prema predsjedniku Kine Xi Jinpingu, Kini i narodu Hong Konga". Kako prenose svjetski mediji, ovakvo postupanje razljutilo je Kinu pa je Ministarstvo vanjskih poslova Kine zaprijetilo protumjerama ukoliko Sjedinjene Američke Države nastave ići pogrešnim putem.

"Sjedinjene Američke Države zanemaruju činjenicu i iskrivljuju istinu", piše u saopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Kine.

Kina je ocijenila kako SAD otvoreno podržava nasilne demonstrante koji su razbijali i palili objekte te napadali civile i ugrožavali društveni poredak. Reagovala je i vlada u Hong Kongu koja je ocijenila da se ovakvim potezima šalje pogrešna poruka i da Trump neće pomoći u ublažavanju situacije.

Na drugoj strani ključni aktivisti protesta poput Joshua Wonga smatraju da je američki zakon "izvanredno postignuće za sve stanovnike Hong Konga".

Trump se ranije dvoumio da li uopće treba potpisati zakon poručujući kako je "s Hong Kongom, ali da je gospodin Xi nevjerovatan tip". Međutim, prijedlog zakona imao je ogromnu podršku Kongresa SAD-a, što je značilo da su zakonodavci, čak i ako predsjednik stavi veto, mogli glasati za poništenje njegove odluke.

U zakonu o kojem se priča od juna ove godine se, između ostalog, navodi da je Hong Kong dio Kine, ali da ima odvojen pravni i ekonomski sistem, poseban trgovinski status, što znači da na njega ne utječu američke sankcije te da bi Sjedinjene Američke Države trebale dozvoliti stanovnicima Hong Konga dobivanje američkih viza čak i ako su uhapšeni zbog učestvovanja u nenasilnim protestima.