Novi govor
81

Trump osudio rasizam, neonacizam i dominaciju bijelaca

SRNA
Predsjednik SAD-a Donald Trump je osudio miting pristalica dominacije bijelaca tokom kojeg je u Virginiji za vikend poginula jedna osoba, prenijeli su američki mediji.

Trump je pod političkim pritiskom demokrata i republikanaca javno osudio aktivnosti pristalica ideje o dominaciji bijelaca, nazivajući sve one koji podstiču nasilje kriminalcima i siledžijama.

"Rasizam je zlo. Oni koji podstiču nasilje su siledžije, uključujući Ku Klux Klan, neonaciste, pristalice dominacije bijelaca i druge slične grupe. Oni se odvratno ponašaju prema svemu što je nama Amerikancima drago", izjavio je Trump prvi put jasno precizirajući odgovornost za nasilje.

Foto: EPA
Foto: EPA

On je posljednjih dana bio pod velikim pritiskom javnosti jer je u prvoj reakciji na nemire izjednačio dvije dijametralno različite grupe demonstranata.

"Mi smo nacija utemeljena na istini da smo svi stvoreni jednaki. Svi smo jednaki u očima našeg Stvoritelja. Jednaki smo pred zakonom i ustavom. On koji šire nasilje u ime rasizma udaraju u sami srž Amerike", rekao je Trump najavljujući da će odgovorni biti procesuirani.

Foto: EPA
Foto: EPA

"U ovakvim vremenima Amerika pokazuje svoj karakter pa na mržnju odgovara ljubavlju, na podjele jedinstvom i na nasilje pravdom", dodao je.