Svijet
26

Trump: Obećavam 1.000 milijardi dolara za obnovu raspadajuće infrastrukture

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump obećao je 1.000 milijardi dolara javnih i privatnih ulaganja za obnovu, kako je kazao, raspadajuće infrastrukture.

Rekao je ovo Trump u obraćanju na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, ponovivši tako dio svojih obećanja datih tokom svoje predsjedničke predizborne kampanje o rekonstrukciji američkih puteva, mostova, aerodroma i drugih javnih objekata.

"Kako bismo pokrenuli obnovu i rekonstrukciju naše zemlje, tražit ću od Kongresa da odobri zakon koji treba omogućiti 1.000 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu SAD-a, finansiranih putem javnog i privatnog kapitala, a to će, siguran sam, stvoriti milione novih radnih mjesta", kazao je Trump ne precizirajući kako će novac biti potrošen.

On je rekao da su SAD potrošile 6.000 milijardi dolara na Bliskom istoku, ne kazavši na šta ili u kojem vremenskom periodu, dok se američka infrastruktura urušavala.

"S tih 6.000 milijardi dolara mogli smo obnoviti SAD dva ili tri puta da smo imali sposobne pregovarače", zaključio je Trump.