Izrazio sumnju
15

Trump ne vjeruje u zvanični broj poginulih nakon uragana Marija u Portoriku

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ponovo je uzburkao javnost u svojoj zemlji negiravši da je tokom uragana prošle godine u Portoriku poginulo 3.000 osoba.

On je na Twitteru napisao kako je broj preuveličan, d aje stvarni broj poginulih znatno manji, a da su na taj broj nakon uragana Marija dodavane osobe koje su umrle poslije nevremena.

"Ako je osoba umrla od starosti, oni bi je dodali na listu", napisao je Trump čime je izazvao gnjev dijela građana. Također, za sve je optužio Demokratsku stranku koja "želi da ga ocrni".

Gotovo sve procjene bilansa i stanja nakon udara uragana Marija u septembru 2017. godine pokazuju skok u odnosu na prvobitne podatke. Broj od oko 3.000 poginulih objavljen je u augustu na osnovu istraživanja Univerziteta George Washington, a koje je naručio guverner Portorika.

Rezultat glasi kako je tokom nevremena poginulo 2.975 osoba.

Pored spomenutog istraživanja, nekoliko nezavisnih agencija je i ranije tvrdilo kako je broj poginulih znatno veći od prvobitnih procjena koje su kružile oko broja 60, a bile su i manje pa je nakon nevremena prvi zvanični podatak glasio 16 poginulih.

Svakako, "brojanje mrtvih" tokom prirodnih katastrofa nije egzaktna nauka zbog same prirode teškog okruženja, pa se crna statistika analizira nakon vraćanja u normalno stanje. Kako piše BBC, novi broj poginulih koji Trump odbacuje dobijen je uvođenjem poznate statistike.

Naime, u obzir je uzet očekivani broj mrtvih u datom periodu, bez obzira na uragan, da bi se potom u jednačinu uveo i stvarni broj umrlih. Kombinacijom podataka dobije se "ekces" odnosno razlika koja iznosi oko 3.000.

To je način kako se inače dolazi do brojeva poginulih nakon velike prirodne nesreće na relativno velikom području.

Portoriko je zvanična teritorija SAD-a bez statusa savezne države.