Održao javni govor
0

Trump napao Faucija zbog upravljanja pandemijom i zatražio 10 milijardi dolara odštete od Kine

A. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bivši američki predsjednik Donald Trump oštro je napao američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija zbog postupanja s pandemijom, a od Kine zatražio reparaciju te osudio istragu o njegovim finansijama.

Trump je prvi put nakon nekoliko mjeseci održao javni govor i tom prilikom je u Greenvilleu u Sjevernoj Karolini, na državnoj konvenciji Republičke stranke, pridružio određenom broju republikanaca koji kritikuju Faucija zbog zahtjeva da Amerikanci nose maske kako bi se zaštitili od koronavirusa i koji je skeptičan prema teoriji da je virus pobjegao iz laboratorije u Wuhanu u Kini.

Trump je Faucija zbog svojih čestih televizijskih nasupa "ne sjajnim doktorom već velikim promotorom".

"Ali pogriješio je po gotovo svakom pitanju, a pogriješio je i prema Wuhanu i laboratoriji", rekao je Trump.

Porijeklo virusa i dalje je oštro osporavano i još je u fazi istrage američkih obajvještajnih agencija.

Trump pozvao Kinu da SAD-u plati odštetu od 10 milijardi dolara

Trumpovo rukovođenje pandemijom u kojoj je gotovo 600.000 ljudi u SAD-u preminulo, a i on sam zaražen, bilo je jedan od uzroka njegovog gubitka od demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru 2020. godine.

Pozvao je i Kinu da plati SAD-u i svijetu odštetu od 10 milijardi dolara zbog vlastitog rukovođenja virusom, a uz sve to je rekao da bi ostale države trebale otkazati svoj dug prema Pekingu.

Predsjednik Republikanske stranke Sjeverne Karoline Michael Whatley, predstavio je Trumpa kao "našeg predsjednika", složivši se s neosnovanim tvrdnjama bivšeg predsjednika da su mu izbori 2020. ukradeni prevarom birača, što je Trump nazvao "zločinom vijeka".

Trump je rekao da je kriminalistička istraga koju je pokrenulo državno odvjetništvo u New Yorku "ulmativna ribolovna ekspedicija" i da je to najnoviji pokušaj demokrata da ga sruše nakon dvije sage o opozivu dok je bio predsjednik.

Trump razmišlja o mogućnosti još jedne predsjedničke kampanje

Državna advokatica u New Yorku Letitia James istražuje da li je Trumpova organizacija lažno prijavljivala vrijednosti imovine kako bi osigurala zajmove i ostvarila ekonomske i porezne povlastice.

Trump je obećao da će pomoći republikancima na kongresnim izborima 2022. te je odobrio Teda Budda za senatora u Sjevernoj Karolini, nakon što je Lara Trump rekla da se neće kandidovati.

"Opstanak Amerike ovisi o našoj sposobnosti da izaberemo republikance na svim nivoima, počevši od predizbora sljedeće godine", naveo je Trump.

Moglo bi se reći da se Trump raduje i novoj predsjedničkoj kampanji 2024. godine te da nije isključeno ni to da će se opet kandidovati za predsjednika, piše Reuters.