Pozvana i njegova djeca
68

Trump nakon što je pozvan pred tužiteljicu Afroamerikanku: Ona je rasist, a ovo je lov na vještice

M. G.
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump i dvoje njegove odrasle djece provizorno bi trebali početi svjedočiti u sklopu građanske istrage o porodičnom biznisu Trump od strane glavnog tužioca New Yorka 15. jula, objavljeno je u sudskom podnesku u srijedu.

Trumpovo svjedočenje dolazi usred naleta pravnih aktivnosti koje ga okružuju, a odvija se samo nekoliko dana nakon što su agenti FBI-a pretražili njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u sklopu nepovezane federalne istrage o tome da li je uzeo povjerljive zapise kada je napustio Bijelu kuću.

Građanska istraga u New Yorku, koju je vodila državna tužiteljica Letitia James, uključuje navode da je Trumpova kompanija, Trump Organization, pogrešno navela vrijednost vrijednih sredstava poput golf terena i nebodera, obmanjujući zajmodavce i porezne vlasti.

"Večeras u New Yorku. Sutra kod rasističkog N.Y.S. tužioca za nastavak najvećeg lova na vještice u SAD-u u historiji!", napisao je Trump na Truth Social platformi pozivajući se na svoje često ponavljane tvrdnje o tužiocu Letitiji Jamesu, koji je Afroamerikanka.

"Moja velika kompanija i ja smo napadnuti sa svih strana. "Banana Republika!", dodao je Trump.

Advokati porodice i kompanije su u više navrata, ali bezuspješno, pokušavali blokirati poziv tužiteljice James za njihovo svjedočenje, kao i druge zahtjeve za informacijama od kompanije.

James istražuje Trump Organization zbog moguće nezakonite manipulacije navedenim procjenama različitih nekretnina u vlasništvu te kompanije. Državni pravobranilac posebno ispituje da li je kompanija dala različite procene za imovinu radi dobijanja povoljnijih uslova za kredite i osiguranje, kao i za poreske olakšice.

Donald Trump Jr. trenutno vodi Trump Organization sa svojim bratom Ericom Trumpom. Ivanka Trump, koja je radila kao viši savjetnik u Bijeloj kući za vrijeme predsjedništva svog oca, bivša je izvršna direktorica Trump Organization.