Iz Bijele kuće
89

Trump nakon napada u Siriji: Ovo je odgovor na napade hemijskim oružjem čudovišta Assada

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a Donald Trump je u svom obraćanju svjetskoj javnosti objavio da je intervencija u Siriji koju je sa saveznicima započeo noćas odgovor na nedavni hemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolini Damaska za koji optužuje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

"Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanim s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara al-Assada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Velike Britanije", rekao je Trump.

Naglasio je da će nastaviti s napadima sve dok sirijski režim ne prestane koristiti hemijsko oružje i ponovio da je sprečavanje proizvodnje, upotrebe i širenja hemijskog oružja njihov cilj.

"Ovo su precizni napadi na mete povezane s hemijskim naoružanjem. Ono što se dogodilo nije uradio čovjek, već čudovište", rekao je aludirajući na Bashara al-Assada.

Dodao je kako se države mogu procjenjivati na osnovu toga ko su im prijatelji i postavio pitanje Rusiji i Iranu.

"Koja država želi biti povezana s masovnim ubicom nedužnih muškaraca, žena i djece? Putin je 2013. obećao cijelom svijetu da će uništiti cjelokupan sirijski arsenal hemijskog oružja. Nedavni napad Bashara al-Assada i ova intervencija su posljedica neispunjenja Putinovog obećanja. Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civilizovanim nacijama. Nadam se da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom", zaključio je Trump.