Smrtne kazne za ubice?
7

Trump nakon masovnih pucnjava: SAD moraju osuditi vjerovanje u nadmoć bijele rase

Dž. L.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump osudio je "rasizam, mržnju i bijeli supremacizam" u svom obraćanju nakon masovnih pucnjava u Teksasu i Ohaju zbog kojih je poginulo 29 osoba.

On je pozvao na reforme kontrole mentalnog zdravlja, na smrtnu kaznu za one koji počine masovno ubistvo te nestranačku saradnju na zakonima o oružju.

"Mentalno zdravlje i mržnja povlače okidač, a ne pištolj", rekao je Trump govoreći u Bijeloj kući.

On nije izrazio podršku mjerama kontrole oružja koje su predložene u Kongresu SAD-a.

"U isti glas, naša nacija mora osuditi rasizam, bahatost i vjerovanje u nadmoć bijele rase. Ove zloslutne ideologije moraju biti poražene. Mržnji nema mjesta u Americi", naglasio je Trump.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Lider SAD-a iznio je brojne politike, uključujući veću saradnju agencija i kompanija koje vode društvene medije, provođenje zakone o mentalnom zdravlju i promjene kulture glorificiranja nasilja.

Također je rekao da je odjeljenju pravosuđa uputio prijedlog zakonske mjere kako bi se osiguralo da se oni koji izvrše zločine iz mržnje i masovna ubistva suoče sa smrtnom kaznom.

Podsjećamo, SAD su proteklih dana potresle dvije pucnjave, i to jedna u Texasu u kojoj je 21-godišnjak ubio 20 osoba u tržnom centru. Motivi njegovog napada povezuju se sa mržnjom prema latinoamerikancima. Drugi krvavi pohod desio se u Daytonu u Ohaju gdje je 24-godišnjak otvorio vatru u blizini ugostiteljskih objekata te usmrtio devet osoba. Desetine osoba povrijeđene su oba napada.