Ima dovoljno novca za kampanju
0

Trump još ne odustaje od kandidature za predsjednika SAD

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki milijarder Donald Trump mogao bi se samostalno kandidovati za predsjednika SAD ukoliko procijeni da Republikanci nisu odabrali kvalitetnog kandidata koji bi se suprotstavio aktuelnom predsjedniku Baracku Obami.

"Odaberu li nekoga ko ne može pobijediti Obamu, ili nekoga ko je prema mom mišljenju loš, a ekonomija nastavi padati, tada bih se mogao samostalno kandidovati. U suprotnom bih podržao republikanskog kandidata", rekao je Trump za USA Today, dodajući kako ima dovoljno novca za izbornu kampanju.

Inače, Trump je i prije nekoliko mjeseci najavio kandidaturu, ali se potom povukao. Ovaj njujorški biznismen, čije se bogatstvo procjenjuje na sedam milijardi dolara, u žižu političke javnosti je ušao tvrdnjama da se predsjednik Obama nije rodio na teritoriji SAD, što je uslov da neko bude izabran na najvišu funkciju u SAD. Obama je potom javnosti dao na uvid krštenicu kojom je potvrdio da je rođen na Havajima koji su jedna od saveznih država SAD.

Trump je najavio da će biti domaćin republikanske predsjedničke debate u Iowi 27. decembra, ali su kongresmen Ron Paul iz Texasa i bivši guverner Utaha John Huntsman odustali od učešća ne želeći da im biznismen bude domaćin. Od preostalih republikanskih kandidata Trump ima najbolje odnose sa Newtom Gingrichem koji vodi u istraživanjima javnog mnijenja i koji će učestvovati u debati u Iowi.