Nezavisan kandidat
0

Donald Trump najavljuje kandidaturu za predsjednika

SRNA
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump ponovo najavljuje kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima i tvrdi da bi se u predsjedničku trku mogao ubaciti kao nezavisni, nestranački kandidat.

Da ponovo razmišlja o kandidaturi, Trump je svečano objavio u emisiji CBC-ja. Trump tvrdi da su ga na to podstakli sukobi unutar Republikanske stranke. Zbog unutarstranačkih sukoba, smatra Trump, republikanci neće imati šanse protiv Baracka Obame na predsjedničkim izborima.

   "Nikad nisam vidio ništa slično. Republikanac se bori protiv republikanca, a nivo mržnje čiji smo svjedoci nevjerojatna je. Ključno je pitanje štete li time sami sebi? Štete li stranci? Štete li šansama republikanskog kandidata na izborima protiv Obame? Odgovor na sva ta pitanja je 'da'", kaže Trump.

   Mitt Romney  i Newt Gingrich  su, prema Trumpovom mišljenju, kandidati koji bi u normalnim okolnostima imali šanse protiv Obame. Međutim, kontroverzni milioner smatra da su se iscrpili međusobnom borbom i protivnicima u Demokratskoj stranci pružili i više nego dovoljno materijala da ih pokopaju u kampanji. Zbog toga je u predsjedničkoj trci, smatra Trump, potreban novi izazivač.

   "Trenutno ne vidim osobu koja bi mogla izazvati Obamu i pobijediti na izborima. Mislim da ljudi u ovom trenutku mrze i republikance i demokrate više nego ikad prije. Možda ću zaista morati pokrenuti nestranačku kampanju i objaviti svoju kandidaturu. Prije mjesec dana provedena je anketa koja kaže da među nestranačkim ljudima upravo ja najbolje kotiram", kaže Trump.