Svijet
5

Trump će biti republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, Ted Cruz se povukao iz utrke

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Već je izvjesno da će kontroverzni biznismen Donald Trump biti kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD-a, nakon što je njegov najveći konkurent Ted Cruz odlučio da odustane iz republikanske utrke.

Nakon što su obavljeni preliminarni rezultati predizbora u američkoj saveznoj državi Indiani, gdje je Trump osvojio najviše glasova, Ted Cruz je odlučio odustati od nastavka republikanske utrke.

Iako je nepopularan i u republikanskoj stranci Trump će biti njihov kandidat za predsjednika SAD, a na megdan će vjerovatno Hillary Clinton, koja uvjerljivo vodi po broju delagata ispred Bernieja Sandersa u demokratskoj stranci.

Ranije je Ted Cruz izjavljivao kako je Trump nesposoban da bude predsjednik, ali je shvatio da nastavak republikanske utrke više nema smisla, i da će Trump najvjerovatnije pobijediti.

Trumpu će konkurenciju do kraja praviti jedino John Kasich, iako mnogo zaostaje za kontroverznim biznismenom.

S druge strane uprkos tijesnoj pobjedi u Indiani Bernie Sanders vjerovatno neće stići Hillary Clinton po broju delegata, tako da će Hillary nakon svog supruga imati priliku da u direktnom okršaju s Trumpom, postane predsjednica SAD-a.