Trostruki agent nadmudrio CIA-u

F
FENA
10.1.2010. u 12:40
0
5
Trostruki agent nadmudrio CIA-u
0
Trostruki agent nadmudrio CIA-u
Dnevnik Financial Times piše kako je "trostruki agent nadmudrio kremu CIA-e", odnosno kako je jordanski liječnik i "putujući ekstremist" uspio prevariti i američku i jordansku obavještajnu službu, i istovremeno poslati pozive na džihad na islamističkim web stranicama.
Nakon što je dobio povjerenje CIA-e, Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi uspio je bez pretrage doći na sastanak njenih agenata i aktivirati eksploziv, usmrtivši prisutne i omogućivši Al-Qaidi da proglasi veliku pobjedu nad najvećim neprijateljem.

Priča o tome kako je 32-godišnji liječnik, rođen u Kuvajtu, u jordanskoj obitelji srednje klase palestinskog porijekla, u kompliciranoj špijunskoj igri pobijedio mnogo iskusnije od sebe, svjedoči o sve većoj sofisticiranosti Al-Qaide, kojoj će ovaj slučaj odlično poslužiti u regrutske i propagandna svrhe, kao i za finansiranje daljnjih akcija i obuke, konstatira u subotu Financial Times.

List također primjećuje da se po obrazovnom i društvenom položaju Al-Balawi ne razlikuje mnogo od nigerijskog diplomca Farouka Abdulmutallaba, koji je pokušao dignuti u zrak američki avion.

I Al-Balawi je bio stidljiv, povučen i usamljen mladić koji nije volio noćne izlaske, pa čak ni rođendanske proslave, prenosi The Times riječi njegove majke, ali je zato završio školu s najboljim rezultatom.

On se prošlog proljeća sa suprugom i dvije kćeri preselio u Tursku, ali je, po njenim riječima, najviše vremena proveo u Pakistanu, a kao prekretnicu u njegovom životu spominje njegovo volontiranje u bolnici u Gazi.

Al-Balawijeva udovica kaže da je znala za njegova interesiranja i naklonosti, ali da ju je njegov postupak iznenadio, mada ističe kako je ponosna na njega, piše Times.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: