Obamin plan za štednju
0

Trogodišnje zamrzavanje proračunske potrošnje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u svom će govoru o stanju nacije pozvati na trogodišnje zamrzavanje proračunske potrošnje za mnoge domaće programe kao dio strategije obuzdavanja deficita, izvješćuju u utorak američki mediji navodeći dužnosnike administracije.

Prijedlogom, koji neće utjecati na potrošnju za nacionalnu sigurnost, uštedilo bi se procijenjenih 250 milijardi dolara u 10 godina i smanjio deficit u 2011. za 10 do 15 milijardi dolara, prema navodima dvojice dužnosnika koji su brifirali novinare o planu.

Prošle je godine proračunski manjak iznosio rekordnih 1.400 milijardi dolara, a Kongresni ured za proračun (CBO) u utorak je objavio prognozu da će u ovoj godini manjak saveznog proračuna biti 1.350 milijardi dolara.

Obama će predočiti plan u svom obraćanju zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa u srijedu navečer, po istočnoameričkom vremenu, a uključit će ga u prijedlog proračuna za fiskalnu godinu 2011., koji će predati Kongresu 1. veljače, rekli su dužnosnici.

U govoru o stanju nacije, tzv. "State of the Union", Obama će također najaviti nove mjere za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta, kao i za nametanje fiskalne discipline saveznoj vladi.

S približavanjem parlamentarnih izbora u studenome, na kojima većinskim demokratima prijeti gubitak kontrole u Predstavničkom domu Kongresa, Obama se suočava s nezadovoljstvom birača zbog sanacije banaka i autonidustrije novcem poreznih obveznika, rekordnog nacionalnog duga od preko 12.300 milijardi dolara i sporog oporavka gospodarstva u kojem se zadržava visoka, 10-postotna nezaposlenost.

  • Morat ćemo biti ozbiljni prema deficitu na način na koji nismo bili prije, rekao je Obama u intervjuu za ABC News u ponedjeljak navečer.
  • Trebamo pametniju vladu, a ne veću vladu ili manju vladu, već pametniju vladu. A za sada nemamo takvu, dodao je.

Agencija za zaštitu okoliša, ministarstva trgovine, unutarnjih poslova i pravosuđa, bili bi među granama izvršne vlasti obuhvaćenim zamrzavanjem potrošnje, rekli su dužnosnici. Ministarstva obrane, domovinske sigurnosti, veterana i neki programi vanjskih poslova bit će izuzeti od zamrzavanja.

Dužnosnici administracije, koji su brifirali novinare uz uvjet da ostanu neimenovani, rekli su da je zamrzavanje potrošnje jedan od elemenata Obaminih planova za smanjenje deficita.

Zamrzavanje bi se trebalo odnositi na ne-sigurnosnu diskrecijsku potrošnju iz proračuna, koja je u ovoj godini iznosila oko 447 milijardi dolara od ukupno 3.500 milijardi dolara proračuna. Trošenje na programe kao što su Medicare, Medicaid i Socijalna sigurnost, uz kamate na nacionalni dug, određeni su zakonom i čine najveći dio proračuna.

Zamrzavanje u biti predstavlja smanjenje javne potrošnje, kada se uzme u obzir inflacija, rekli su dužnosnici. Napomenuli su da se ograničenja neće nametati svima jednako, pa će tako neka ministarstva i agencije zapravo imati povećani proračun, a drugima će se on smanjiti.

Obamin plan zamrzavanja potrošnje na tri godine, treba odobriti Kongres.

Čelnici republikanske oporbe kritizirali su plan.

  • Obzirom na orgiju potrošnje demokrata u Washingtonu koja je bez presedana, to je kao da objavite da ćete na dijetu nakon što ste pobjedili na natjecanju u prežderavanju, objavio je preko glasnogovornika, čelnik republikanaca u Predstavničkom domu John Boehner.