Mjere štednje
0

Obama zamrznuo plate u Bijeloj kući

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama zamrznuće plate višim zvaničnicima Bijele kuće i drugim više rangiranim političarima da bi uštedio četiri miliona dolara za fiskalnu 2011. godinu, izjavio je danas neimenovani zvaničnik američke administracije.

Isti zvaničnik rekao je da će Obama u svom današnjem televizijskom obraćanju o "Stanju nacije" najvjerovatnije pomenuti ovaj potez.

Odluka o zamrzavanju plata obuhvatiće članove osoblja Bijele kuće koji zarađuju više od 100.000 dolara na godišnjem nivou, dok će biti i proširena kako bi bili uključeni i politički službenici te zaposleni u svim agencijama.

Zamrzavanjem mjesečnih primanja biće obuhvaćeno 1.200 lica kako bi se sačuvalo četiri miliona dolara u fiskalnoj 2011. godini koja počinje 1. oktobra.

Po drugu godinu zaredom Obama će takođe isključiti bonusna primanja političkim službenicima Bijele kuće kojih ima oko 3.000.

"Širom zemlje, porodice i kompanije suočeni su sa teškim izborima i predsjednik je zatražio od političkih službenika da budu dio pažljivije i odgovornije vlade  prema poreskim obveznicima" rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Očekuje se da će Obama, koji se nalazi pod pritiskom da pod kontrolu stavi rekordni defidžit u američkom budžetu, takođe najaviti i trogodišnje zamrzavanje pojedinih programa čime će biti ušteđeno 250 milijardi do 2020. godine.