Obama zamrznuo plate u Bijeloj kući

S
SRNA
27.1.2010. u 10:00
0
4
Obama zamrznuo plate u Bijeloj kući
0
Obama zamrznuo plate u Bijeloj kući Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama zamrznuće plate višim zvaničnicima Bijele kuće i drugim više rangiranim političarima da bi uštedio četiri miliona dolara za fiskalnu 2011. godinu, izjavio je danas neimenovani zvaničnik američke administracije.
Isti zvaničnik rekao je da će Obama u svom današnjem televizijskom obraćanju o "Stanju nacije" najvjerovatnije pomenuti ovaj potez.

Odluka o zamrzavanju plata obuhvatiće članove osoblja Bijele kuće koji zarađuju više od 100.000 dolara na godišnjem nivou, dok će biti i proširena kako bi bili uključeni i politički službenici te zaposleni u svim agencijama.

Zamrzavanjem mjesečnih primanja biće obuhvaćeno 1.200 lica kako bi se sačuvalo četiri miliona dolara u fiskalnoj 2011. godini koja počinje 1. oktobra.

Po drugu godinu zaredom Obama će takođe isključiti bonusna primanja političkim službenicima Bijele kuće kojih ima oko 3.000.

"Širom zemlje, porodice i kompanije suočeni su sa teškim izborima i predsjednik je zatražio od političkih službenika da budu dio pažljivije i odgovornije vlade prema poreskim obveznicima" rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Očekuje se da će Obama, koji se nalazi pod pritiskom da pod kontrolu stavi rekordni defidžit u američkom budžetu, takođe najaviti i trogodišnje zamrzavanje pojedinih programa čime će biti ušteđeno 250 milijardi do 2020. godine.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: