Hapšenje Karadžića
0

"Trijumf prozapadne vlade u Beogradu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski dnevnici u utorak primjećuju da je Radovan Karadžić uhapšen u Srbiji samo nekoliko sedmica poslije formiranja nove proevropske vlade u Beogradu.

Guardian piše da je hapšenje čovjeka koji je iza sebe ostavio stotinu hiljada mrtvih i zemlju u ruševinama "trijumf prozapadne vlade predsjednika Borisa Tadića".

To je, kako piše list, snažan signal seizmičkih političkih promjena u Beogradu pod Tadićevim rukovodstvom.

Dnevnik primjećuje da je nova vlada za samo par sedmica već napravila akcioni tim za saradnju s Hagom i postavila novog šefa Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

Guardian predviđa da će zbog ovog hapšenja evropski šefovi diplomatije najvjerovatnije već na današnjem sastanku nagraditi Srbiju.

Financial Times piše da je Karadžićevo hapšenje uklonilo jednu od najvećih sjenki ratova devedesetih godina koje se još uvijek nadvijaju nad bivšom Jugoslavijom.

List ocjenjuje da je za predsjednika Srbije Tadića naročito korisno to što su bivšeg lidera bosanskih Srba uhapsile srpske snage sigurnosti, zato što je to jasan dokaz da je Beograd voljan da sarađuje s haškim Tribunalom.

Karadžićevo hapšenje je izvedeno u pravom trenutku za predsjednika Tadića, koji se, nastavlja list, bori za uspostavljanje kontrole nad zemljom podijeljenom između nacionalista i proevropski orijentisanih liberala.

Pošto su Srbi i dalje bjesni zbog gubitka Kosova i ljuti na Evropsku uniju zato što je odobrila nezavisnost, liberalnim snagama bile su potrebne nove oblasti u kojima bi mogle da pokažu da su spremne za saradnju s Briselom, piše Financial Times.

I Daily Telegraph primjećuje da se odnos snaga u Beogradu bitno promijenio na štetu Radovana Karadžića.

List ocjenjuje da tajming hapšenja ukazuje na dramatičnu promjenu u stepenu saradnje vlasti u Beogradu s Hagom, i to samo par sedmica pošto je u Beogradu na vlast došla proevropska vlada.

Times smatra da će vijest o Karadžićevom hapšenju oduševiti ministre vanjskih poslova Evropske unije koji se sastaju u Briselu, koji su još od ranije stavili pitanje učlanjenja Srbije u Uniju na dnevni red i vrše ogroman pritisak na Beograd da izruči preostale haške bjegunce.

Times također predviđa da Radovanu Karadžiću u Hagu sada predstoji najveće suđenje za događaje na Balkanu pošto je suđenje Slobodanu Miloševiću prekinuto njegovom smrću 2006. godine, prije izricanja presude.

Independent ocjenjuje da će mnogi u Srbiji vijest o Karadžićevom hapšenju primiti mnogo obazrivije nego Miloševićevo hapšenje, pošto je bivši lider bosanskih Srba uhapšen samo par sedmica poslije uspostavljanja nove vlade u Beogradu.

Pojavit će se sumnje da je u pitanju nekakav dogovor, piše Independent, pošto je Radovan Karadžić za mnoge Srbe i dalje heroj bosanskog rata.

U Sjedinjenim Državama, New York Times piše da je hapšenje Radovana Karadžića dalo prijeko potreban kredibilitet međunarodnim sudovima za ratne zločine koji se godinama muče da optuženike izvedu pred lice pravde.

"Ovo hapšenje ide u prilog argumentima zvaničnika tribunala za ratne zločine da je za efikasno funkcionisanje ovakvih institucija potrebno strpljenje, multilateralna diplomatija i kreativnost", ocjenjuje vodeći njujorški dnevnik.

Washington Post piše da značajan broj Srba i dalje posmatra Karadžića kao heroja, koji je branio srpski narod od ratnih protivnika, tako da će njegovo hapšenje, ocjenjuje list, po svemu sudeći pojačati unutrašnji politički pritisak na predsjednika Borisa Tadića.

Odlazak Karadžića u Hag će, međutim, istovremeno i ukloniti jednu od najvećih prepreka za eventualni ulazak Srbije u Evropsku uniju, zaključuje Washington Post.