Govorili i ambasadori
82

Tribina u Sarajevu: Zašto je Palestina najvažnije pitanje islamskog svijeta

B. H.
Foto: Ibn Sina
Foto: Ibn Sina
Centar za balkanološke studije Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" organizirao je tribinu pod nazivom "Zašto je Palestina najvažnije pitanje islamskog svijeta"

Cilj tribine bio je akademskoj i široj javnosti prezentirati ključne činjenice u vezi palestinskog pitanja, a koje je ponovo u fokusu svjetske javnosti nakon napada Izraela na Gazu, a u kojim je ubijen veliki broj Palestinaca, pretežno djece i ostalih civila.

Institut se odlučio da organizira jedan ovakav događaj, kako bi se prezentirale činjenice u kontekstu događaja.

Na tribini su učestvovali Abuzar Ebrahimi Torkaman, ambasador Islamske republike Iran u Bosni i Hercegovini, Rezeq Namoora, ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini, mr. Osman Softić, vanjskopolitički analitičar i Semir Sejfović, novinar Anadolu Agency English. Uloga moderatora pripala je Admir Lisici, historičaru i istraživaču međunarodnih odnosa.

Ambasador Namoora je kazao da brutalni izraelski napadi i katastrofa koja se dešava u Gazi predstavljaju niz ratnih zločina prema međunarodnom pravu.

"Ovo je osvetnička akcija koja ima za cilj pobiti i protjerati što više Palestinaca. Nažalost, ne vidimo kraj tome u skorije vrijeme. Smatramo da se odmah mora zaustaviti ovaj genocid", kazao je Namoora.

Poručio je da je palestinski narod razočaran reakcijom većine država svijeta na brutalne izraelske napade na Gazu.

"Naročito na stav Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i brojnih država zapadne Evrope. Palestinski narod smatra SAD saučesnikom u izraelskoj agresiji na palestinski narod u Gazi", rekao je ambasador Palestine.

Ambasador Irana Ebrahimi Torkaman, koji je i sam pravnik, je kazao kako je s pravne strane Izrael jedini krivac, te da ako bi se gledalo po pravu svijet bi morao da bude na strani Palestine.

Događaju je prisustvovalo preko 120 osoba, što je jedna od najvećih posjeta u dugogodišnjem radu Naučnoistraživačkog Instituta Ibn Sina.

Iz Instituta navode da sama činjenica da je tribini prisustvovao ovoliki broj diplomata, političkih predstavnika, akademskih radnika, medija i studenata, potvrđuje kako je javnost opredjeljenja prema istini.

"Naučnoistraživački institut Ibn Sina će i dalje nastojati da naučno utemeljenim metodama istražuju različite teme iz međunarodnih odnosa, a sve s ciljem prezentiranja činjenica i sprječavanja širenja dezinformacija", poručuju iz Instituta Ibn Sina.