Svijet
0

Tri vojnika poginula, jedan ranjen na pobunjeničkom istoku Ukrajine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tri ukrajinska vojnika su poginula i jedan je ranjen na pobunjeničkom istoku Ukrajine gdje su se pojačale borbe posljednjih dana, rekao je u utorak vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

"Situacija u zoni sukoba je i dalje napeta", dodao je on, optužujući separatiste da su pucali oružjem kalibra 122 milimetra na ukrajinske položaje u blizini separatističkog uporišta Donjeck i u blizini strateške luke Mariupolj, posljednji veliki grad na pobunjeničkom istoku pod kontrolom Kijeva.

Oružje kalibra iznad 100 milimetara je trebalo biti povučeno s linije fronta prema mirovnim sporazumima Minsk 2, zaključenim u februaru, a koji su omogućili da se uspostavi novi prekid vatre.

Prekid vatre je i dalje krhak i povremeno borbe izbijaju redovno na istoku, gdje je u sukobu protiv proruske pobune poginulo više od 6.200 ljudi za nešto više od godinu dana.

Od prije nekoliko dana, pucnjava je dobila na intenzitetu, uključujući i Donjeck.

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), čiji su posmatrači raspoređeni u zoni sukoba, osudila je prošle sedmice porast upotrebe teškog oružja na istoku Ukrajine, posebno minobacača Grad.