Svijet
4

Tri godine nakon povlačenja: Velika Britanija šalje vojnike u Irak

Klix.ba
Britanska vojska vraća se u Irak tri godine nakon što su se povukli iz te zemlje. Prema navodima vlade Velike Britanije, vojnici će pomagati Iračanima u borbi protiv IDIL-a, ali samo savjetodavno i obukom.

Sekretarka vlade Nicky Morgan kazala je ovo nakon što su se medijima pojavili izvještaji da je manji broj vojnika otputovao u Irak, odnosno američki trening centar u Bagdadu.

"Riječ je o obuci i savjetodavnoj ulozi, a ne borbenim trupama. IDIL je velika prijetnja cijelom Srednjem Istoku, ali našoj sigurnosti i smatram da će svaka odgovorna vlada tražiti načine da podrži iračke trupe u borbi protiv njih", rekla je Morgan.

Ovaj potez došao je nekoliko dana nakon što su se posljednje britanske trupe povukle iz Afganistana i tri godine nakon što su napustili Irak.

Premijer Velike Britanije David Cameron obećao je da neće biti britanskih turoa na linijama gdje se Iračani bore protiv IDIL-a, ali da će Velika Britanija nastaviti učestvovati u zračnim napadima. Manji broj pomaže kurdima u vojnoj obuci.

Pritisak na zapadne zemlje se povećao kako je IDIL pooštrio svoje napade, a iračka vojska se muči da odbrani svoju teritoriju. SAD su poslale desetine timova stručnjaka koji savjetuju iračke komandire u Bagdadu i Irbilu.

Britanske trupe učestvovale su u invaziji na Irak u martu 2003. godine s ciljem smaknuća Saddama Husseina, te su preuzeli upravljanje Basrom i južnim dijelom zemlje. Borbena trupa nazvana Operacija Telic napustila je Irak u aprilu 2009. godine, a mali broj njih je ostao u trening kampovima do 2011. godine.