Svijet
0

Velika Britanija izvela nove zračne napade zapadno od Bagdada

FENA
Foto: BBC
Foto: BBC
Velika Britanija je u srijedu izvela dvije nove serije zračnih napada na grupu Islamske države (IDIL) i gađala je položaje zapadno od Bagdada, saopćilo je ministarstvo odbrane.

U noći s utorka na srijedu, dva bombardera Tornado Royal Air Force-a (RAF), s bazama na Kipru, ispalili su četiri rakete na dva IDIL-ova vozila u toku "misije izviđanja u podršci iračkim vladinim snagama zapadno od Bagdada".

Kasnije, još dva borbena aviona su izbacila laserski navođene bombe na militante IDIL-a koji su se spremali otvoriti vatru na kurdske položaje.

U ova dva slučaja, ministarstvo odbrane je saopćilo da je "početna analiza" pokazala da su ovi udari "bili uspješni".

Ovo su bili drugi i treći udar RAF-a otkada se Velika Britanija u petak priključila međunarodnoj vojnoj koaliciji nakon što je parlament odobrio izvođenje zračnih udara u Iraku.

U utorak, prvi udari su uništili artiljerijski položaj i jedno vozilo opremljeno teškim mitraljezom. Oni su došli da pomognu kurdskim trupama koje je IDIL uzeo za mete na sjeverozapadu zemlje.

Šest Tornada Royal Air Force (Kraljevskih zračnih snaga), sa sjedištem na Kipru, već nekoliko sedmica su angažirani u Iraku u misijama izviđanja.

Od petka, oni su imali pet izlazaka, opremljeni bombama sa laserskim navođenjem i raketama, ali bez otvaranja vatre.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama je, također, u srijedu izvela zračne napade u Siriji na položaje militanata IDIL-a koji su stigli pred vrata sirijskog kurdskog grada Ain el-Arab, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).