Evropski lideri podijeljeni
0

Treba li EU pomoći Grčkoj?

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski lideri odaslali su tokom vikenda signale koji ukazuju na njihovu neslogu o pitanju pomoći Grčkoj. Njemačka kancelarka Angela Merkel Atini predlaže da sama riješi svoje probleme s dugovima, dok se talijanski premijer Silvio Berlusconi zalaže za pomoć Evropske unije ovoj zemlji.

Eurozona je podijeljena i o tome koji je najbolji način da se finansijski pomogne Grčkoj, piše Reuters. Ova država nalazi se u najdubljoj krizi u 11 godina uvođenja eura.

Ankete u Njemačkoj pokazuju da trećina tamošnjih stanovnika vjeruje kako bi od Grčke trebalo tražiti da ostavi euro.

"Ne vidim da Grčkoj treba novac u ovom momentu", odlučna je Merkel. "Grčka vlada je to potvrdila. Zato od vas tražim da ne uzburkavate stvari na tržištima gajeći lažne nade od sastanka u četvrtak."

Kancelarka je aludirala na samit EU 25. i 26. marta.

"Pomoć Grčkoj neće biti na dnevnom redu sastanka u četvrtak jer Grčkoj trenutno ne treba pomoć", smatra Merkel.

Italiju zemlje EU već dugo smatraju svojom najslabijom karikom, a njen premijer Silvio Berlusconi izjavio je u nedjelju u Bologni da se apsolutno zalaže za pomoć Grčkoj.

Kasnije je dodao i to da Evropska unija nema razloga da postoji ako njeni članovi nisu spremni pomoći zemlji koja zapadne u dugove.

Evropski povjerenik za monetarna pitanja Olli Rehn je izjavio da grčka vlada planira ove godine skresati javni deficit za trećinu.

U međuvremenu Grčka je uvela niz novih poreza, a njihove rezultate će predstaviti u ponedjeljak i utorak.