Robert Blackwill
0

"Treba dozvoliti podjelu Afganistana"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Afganistanu treba dozvoliti podjelu po etničkim linijama povlačenjem snaga NATO i priznanjem da talibani ne mogu biti poraženi u njihovim sredinama, izjavio je bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Blackwill.

Prema njegovim riječima, u posljednjoj deceniji u pristupu Zapada Afganistanu počinjeno je "bezbroj grešaka".

Blackwill koji je bio zamjenik Condolezze Rice na funkciji savjetnika za nacionalnu sigurnost od 2003. godine do 2004. godine iskoristit će svoj današnji govor u Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu da pozove američkog predsjednika Baracka Obamu da izvrši drastične promjene u ratnim ciljevima.

On je za britanski dnevnik "Daily Telegraph" rekao da će pojačanje snaga koje je pokrenuto prošle godine s namjerom da se stabilizuje Afganistan najvjerovatnije biti neuspješno, te da je broj poginulih u ovom sukobu previsoka cijena.

"Talibani pobjeđuju, mi gubimo. Moral im je visoko i žele da nastave sa oružanom borbom. 'Plan A' neće uspjeti. Potreban nam je 'Plan B'. Dajte kontrolu talibanima nad paštunskim jugom i istokom, jer Amerikanci i saveznici plaćaju previsoku cijenu da se to spriječi," rekao je Blackwill.