Amr Moussa
0

"Treba dati šansu pregovorima Izraelaca i Palestinaca"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa rekao je u petak da pregovorima između Izraelaca i Palestinaca treba dati šansu, ali se upitao je li Izrael spreman za "pravi mir".

"Vidimo da su pregovori počeli, neka im daju priliku", rekao je Moussa AFP-u na Forumu Ambrosetti, godišnje političkom i ekonomskom samit u Cernobbiu, na jezeru Como u sjevernoj Italiji.

"Ne želim biti pesimističan nakon prvog dana pregovora", dodao je.

"Pogledajmo kakav je kompromisa ponudio (izraelski premijer Benjamin) Netanyahu; nikada nismo čuli od izraelske strane neku inicijativu ili bilo kakav konkretan stav", rekao je Moussa.

Glavni tajnik Arapske lige se zapitao da li je Izrael spreman prihvatiti "palestinsku državu s istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom".

Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obećali su da će se sastajati dva puta mjesečno, u pokušaju da postignu sporazum, nakon što je u četvrtak u Washingtonu pokrenut prvi krug direktnih pregovora nakon 20 mjeseci.

Uoči sastanka u četvrtak u Washingtonu Moussa je rekao da postoji rašireni pesimizam u regiji u vezi s novim mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca.

"Nadamo se da će razgovori uspjeti, ali smo svi vrlo pesimistični u odnosu na mogućnost da mirovni proces zaživi zbog prošlog iskustva", kazao je Moussa Reutersu prošle sedmice na marginama konferencije u Sloveniji, istaknuvši da je "jedini razlog za nadu u uspjeh pregovora ozbiljnost predsjednika SAD-a Baracka Obame i želja da postigne nešto dobro dok je na funkciji predsjednika".

Moussa je kazao da je Obama dao Palestincima uvjeravanja da će Izrael prestati naseljavati novi teritorij za vrijeme pregovora koji će trajati jednu godinu.

"Ako otkrijemo tokom te godine da Izrael nastavlja graditi naselja, nema potrebe čekati da prođe cijela godina pregovora", rekao je tada Moussa.