Svijet
185

Transseksualac iz BiH se pokušao ubiti u izbjegličkom kampu u Njemačkoj

Klix.ba
Foto: Regensburg-digital.de
Foto: Regensburg-digital.de
Dvadesetčetverogodišnji Derviš R. iz Bosne i Hercegovine, kojem prijeti deportacija iz Njemačke, proteklog vikenda pokušao se ubiti popivši tablete, alkohol i šampon.

Kako javljaju njemački mediji, transseksualac koji živi u izbjegličkom kampu u Regensburgu trenutno se nalazi u bolnici. Gradske vlasti ostaju pri svome: čim dobije medicinsku pomoć, on će morati napustiti Njemačku.

Njegovu deportaciju u petak su privremeno spriječili aktivisti. Njih 40-ak blokiralo je ulaz u kamp i protestovalo protiv deportacije, a gradonačelnik Joachim Wolbergs im je poručio da gradske vlasti nemaju utjecaja na politiku protjerivanja.

Međutim, ovdje je riječ o posebnom slučaju. Osoba kojoj prijeti deportacija je fizički muško, ali se osjeća kao žena i želi da mu se tako i obraćaju. Kao transseksualnoj osobi i pripadniku romskog naroda njemu prijeti opasnost ukoliko se vrati u svoju zemlju, ističu eksperti iz Izbjegličkog foruma Regensburg. Derviš R. je prijavio višestruke fizičke i psihičke napade u BiH, povremeno i od policije.

Marion Puhle iz Izbjegličkog foruma je novinarima ispričala da je Derviš zbog višemjesečnih pritisaka puno plakao, te da je u subotu popio votku i šaku jakih antidepresiva. Njegove kolege su pozvale hitnu pomoć, a sada se nalazi na posmatranju kako bi se spriječio novi pokušaj samoubistva.

"Naša vlada tjera ljude u ćošak tako da oni često ne vide drugi izlaz", kritikovala je Puhle. Tome u prilog ide i podatak da se u protekloj godini udvostručio broj slučajeva samoubistava u bavarskim izbjegličkim kampovima. U 2014. godini skoro 50 osoba pokušalo je sebi oduzeti život.