Riječ o nesreći
12

Tragičan kraj za nestalu 9-godišnjakinju: Tijelo djevojčice iz Kine pronađeno u moru

L.K.
Foto: CNN
Foto: CNN
Nestanak 9-godišnje Zhang Zixin je prije nekoliko dana zaintrigirao javnost te su se svi pitali šta se zaista dogodilo s djevojčicom kojoj se misteriozno gubio svaki trag. Ekipe koje su tragale za njom pronašle su njeno tijelo u Istočnom kineskom moru, prenosi CNN.

U saopćenju za javnost policija je navela kako se djevojčica vjerovatno ugušila u moru. Dodali su i da na tijelu nije bilo znakova nasilja te da je vrlo vjerovatno riječ o nesreći. Milioni kineza su slomljeni rezultatom cijelog slučaja, s obzirom na to da su pratili kompletnu istragu i razvijanje slučaja.

Djevojčicina lična karta je pronađena u blizini obale prije skoro sedam dana, a sama djevojčica je viđena prije više od sedmicu kada ju je očevidac opazio kako putuje s parom srednjih godina. Kako navodi policija, taj par je unajmljivao sobu u djevojčicinoj kući koja je udaljena 150 kilometara od tog mjesta.

Policija je pratila kretanje para te su ih za dva sata vidjeli na snimcima jedne od nadzornih kamera, a djevojčica već tada nije bila s njima. Nedugo kasnije su se oboje ugušili u obližnjem jezeru, navodi policija. Riječ je o 43-godišnjem muškarcu i njegovoj dvije godine starijoj partnerici,koji su godinama uzimali novac od porodice i prijatelja te bankrotirali dok su putovali kroz Kinu.

Policija je izučila njihove profile na društvenim mrežama te pronašla nekoliko objava koje djevojčicu prikazuju kao njihovo kumče. Djevojčicin otac Zhang Jun kazao je kako je ovaj par prevario njegove roditelje i odveo djevojčicu od kuće dok je on radio u jednom od kineskih gradova nekoliko stotina kilometara dalje.

Par je djevojčicinom djedu rekao kako je žele odvesti na vjenčanje gdje će nositi cvijeće, što je djevojčicin deda odbio. Ipak, oni su je odveli i naredna tri dana je bez problema komunicirala sa svojom porodicom preko društvenih mreža. Na snimcima nadzornih kamera u vozovima kojima su putovali može se vidjeti kako je opuštena i smirena.

Djevojčica se ocu posljednji put javila 7. jula, nakon čega je proglašena nestalom. Njeno tijelo je pronađeno jučer, nakon više od sedam dana potrage.

"Iako rezultat nije čudo kojem smo se nadali, drago mi je što smo bar našli njeno tijelo", rekao je jedan od članova porodice za medije.