Tužilaštvo Rusije
0

Traga se za organizatorima terorističkih napada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zvanični predstavnik Istražnog komiteta pri Tužilaštvu Rusije Vladimir Markin izjavio je u utorak da se provode istražne radnje radi otkrivanja i hapšenja organizatora i naručilaca terorističkih napada u moskovskom metrou 29. marta.

Markin je rekao agenciji Itar-Tass da je ličnost teroristkinje-samoubice Marjam Šaripove (28), koja je aktivirala eksploziv na metro stanici "Lubjanka" u Moskvi utvrđena tokom sudsko-medicinske ekspertize i prepoznavanjem.

Prema njegovim riječima, Šaripova je iz sela Balahani u Uncukuljskoj oblasti Dagestana, a 2005. godine diplomirala je s odličnim uspjehom na Fizičko-matematičkom fakultetu Državnog univerziteta Dagestana.

Federalni operativni štab Nacionalnog antiterorističkog komiteta saopćio je da je druga teroristkinja-samoubica s metro stanice "Park kulture" bila Džanet Abdurahmanova (Abdulajeva), rođena 1992. godine, s prebivalištem u Hasavjurtskoj oblasti Dagestana.

U ponedeljak ujutro, 29. marta, njih dvije su aktivirale eksploziv na stanicama linije metroa "Sokoljničeska" i usmrtile 40, a ranile više od 90 putnika.