Zbog zabrane korištenja cementa
11

Tradicionalni kameni zidovi štite palestinsku zemlju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ameru Dahabrehu je trebalo četiri godine da izgradi tradicionalni kameni zid oko svog imanja, koji je napravio u pokušaju da zaštiti svoju zemlju od jevrejskih doseljenika.

Na svom imanju od osam hektara ovaj šezdesetogodišnjak uzgaja marelice, grožđe, breskve i tikvice. Imanje se nalazi u selu Ein Yabrud, u blizini jevrejskog naselja Ofra.

Selo je dio Oblasti C, što znači da se nalazi pod potpunom kontrolom Izraela.

"Ideja o ovim ogradama se prenijela sa naših predaka, jer su i oni morali štititi svoju zemlju. Mislim da je došao trenutak u kojem bi svi Palestinci trebali napraviti ovakve zidove kao dio rješenja", rekao je Dahabreh za AFP.

Na Zapadnoj obali sva palestinska zemlja, za koju se smatra da se ne obrađuje, postaje meta jevrejskih doseljenika koji žele proširiti postojeća naselja ili osnovati nova. Legalni putevi vraćanja takve zemlje stvarnim vlasnicima su često dugi i vrlo rijetko završe u korist vlasnika. Zbog toga Dahabreh smatra da su kameni zidovi potrebni za obilježavanje i zaštitu zemlje.

"Kada bi svi Palestinci ogradili svoju zemlju, možda bi je mogli i sačuvati", rekao je Dahabreh.

Većina obradive površine na Zapadnoj obali je prošarana kamenjem i stijenama, što je čini savršenom za izgradnju ograda i zidova. Neki ljudi kamene zidove ograde i bodljikavom žicom.

Palestincima koji žive u Oblasti C je Civilna izraelska administracija, odjel Ministarstva odbrane zadužen za civilna pitanja na Zapadnoj obali, zabranila da koriste cement. Na svu sreću, ovi tradicionalni zidovi se prave samo od kamenja i za njihovu izgradnju nije potreban cement.

U maju su ministri vanskih poslova Evropske unije izrazili zabrinutost zbog sve lošijih životnih uslova Palestinaca u Oblasti C i osudili ozbiljna ograničenja koja se nameću Palestincima, što je izazvalo veliki gnjev u Izraelu.

"Evropska unija će nastaviti finansirati palestinski razvoj u Oblasti C i očekivat će da se takvi projekti zaštite za buduće korištenje", stajalo je u oficijelnom izvještaju ministara, koji se odnosio na sve češće uništavanje palestinskih domova u ovom sektoru.

Izvještaj Evropske unije je samo donio nove nevolje Palestincima, jer je nakon toga Izrael uveo zabranu korištenja cementa bez dozvole i povećao poreze.

Statistika koju je 2011. godine objavila OCHA, humanitarna agencija Ujedinjenih naroda, pokazuje da je Palestincima dozvoljeno da slobodno grade na samo jedan posto površine Oblasti C. Na 29 posto im je dozvoljena ograničena gradnja, a na 70 posto površine im je izgradnja u potpunosti zabranjena.

U Oblasti C živi oko 150.000 Palestinaca i oko 300.000 jevrejskih doseljenika.

Kako kaže Dahabreh, doseljenici nisu bili sretni zbog izgradnje zida i pokušali su ga odgovoriti od toga.

"Ja ih se ne plašim. Naprotiv, radio sam još napornije, jer je to jedini način da zaštitim svoju zemlju", rekao je Dahabreh.