U dodiru s površinama
20

Toplotni val u Americi uzrok sve većeg broja opekotina, pa i onih teških

D. Be.
Dugotrajni toplinski val u SAD-u doveo je do porasta pacijenata s teškim opeklinama koji su se povrijedili nakon dodirivanja vrućih površina ili predmeta.

Ljekari u Arizoni rekli su da su neki pacijenti zadobili povrede nakon što su bili u dodiru s vrelim asfaltom.

U Phoenixu zabilježena su rekordna 24 uzastopna dana s temperaturama iznad 43 stepena celzija.

Nadležni upozoravaju da temperature tla mogu doseći gotovo ključanje i upozoravaju ljude da potraže zaklon od vatrene vrućine.

Dr. Kevin Foster iz Centra za opekotine u Arizoni rekao je za BBC News da je svih od 45 bolničkih kreveta u centru trenutno zauzeto, a oko jedne trećine tih pacijenata pretrpjelo je teške kontaktne opekotine od užarenog betona i asfalta.

"Ljeto je vrijeme velikih gužvi, pa to ne čudi, ali brojke su malo veće od očekivanih", kaže on, dodajući da je stopa novih pacijenata premašila 2022. godinu dosad ovog ljeta.

Mnogi pacijenti su starije osobe, koje su možda pale nakon što su postali nesigurni na vrućini, ili djeca koja se ne podižu brzo s tla nakon pada.

Ipak, kaže da su "najveći problem" konzumenti narkotika koji su često dehidrirani i znaju se onesvijestiti na asfaltu.

"Kada se ljudi spuste na vruću površinu i tamo ostanu, potrebno je samo 10 do 15 minuta da pretrpe iscrpljenost toplinom, opekotine i druge probleme", kaže dr. Foster, dodajući da su neke od opekotina trećeg stepena koje će zahtijevati presađivanje kože.

Unutrašnjost automobila ili površina ceste mogu biti daleko topliji od temperature zraka, pokazala su istraživanja. Dodirivanje metala ili asfalta samo nekoliko sekundi može biti dovoljno da izazove ozbiljne opekotine.