Puni se vodom
158

Tonući brod kojeg su pogodili Huti ostavlja iza sebe mrlju dugu oko 30 kilometara

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Teretni brod koji je u ponedjeljak pogodio balistički projektil kojeg su lansirali Huti stvorio je oko 30 kilometara dugu naftnu mrlju u Crvenom moru dok nastavlja primati vodu, rekla su dva američka dužnosnika.

M/V Rubymar, brod pod zastavom Belizea, registovan u Velikoj Britaniji, u vlasništvu Libana, prevozio je 41.000 tona gnojiva kada ga je u ponedjeljak pogodila jedna od dvije balističke rakete ispaljene s teritorija Hutija u Jemenu.

Centralna komanda SAD-a saopćila je da je brod trenutno usidren dok upija vodu.

Jedan od američkih dužnosnika rekao je da prijetnja novih napada Hutija u Crvenom moru, u kombinaciji sa stanjem vode, čini nevjerovatno teškim sigurno doći do broda i pokušati ga odvući do luke.

Šteta koju je pretrpio Rubymar potencijalno je najveća za plovilo uzrokovano napadom koji su izveli Huti, koji su mjesecima gađali komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Ostaje nejasno koja vrsta tvari uzrokuje mrlju.

Centralna komanda SAD-a saopćila je ove sedmice da je Rubymar nakon napada poslao poziv u pomoć, a pomogli su mu koalicijski ratni brod i još jedno trgovačko plovilo, koji su odvezli posadu u obližnju luku.

Čini se da je to prvi put da je posada bila prisiljena evakuirati brod nakon što su ga pogodili Huti. Mnogi brodovi koje su pogodile Huti rakete uspjeli su nastaviti svoje putovanje.